Ekonomija

INSPEKCIJE IZREKLE 2,8 MILIONA EURA KAZNI

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Iz Uprave su kazali da su inspektori prilikom vršenja nadzora nastojali da kada je to bilo moguće, djeluju preventivno...

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove (UIP) su od početka pojačanog nadzora u ljetnjoj turističkoj sezoni izvršili ukupno 6.456 inspekcijskih nadzora prilikom kojih je utvrđeno 4.484 nepravilnosti i izrečeno novčanih kazni u ukupnom iznosu od 2.814.720 eura, prenose Vijesti.

Iz Uprave su kazali da su inspektori prilikom vršenja nadzora nastojali da kada je to bilo moguće, djeluju preventivno...

"O čemu svjedoči i podatak da su inspektori u 1.005 slučajeva ukazali subjektima nadzora na nepravilnosti koje je potrebno ukloniti u ostavljenom zakonskom roku", rekli su iz UIP.

Iako je fokus inspekcijskih nadzora usmjeren na primorske opštine, inspektori su, navode, prisutni i u ostalim djelovima Crne Gore, svuda gdje se očekuje veći priliv domaćih i inostranih gostiju, pa se nadzori vrše i u nacionalnim parkovima, sjevernim turističkim centrima, rafting destinacijama...

"Turistička inspekcija je od početka pojačanog nadzora izvršila ukupno 104 inspekcijska nadzora u rafting centrima kojom prilikom je za zatečene nepravilnosti izrečeno kazni u ukupnom novčanom iznosu od 3.250 eura, dok je za nepravilnosti utvrđene prilikom vršenja inspekcijskih nadzora plovnih objekata na Skadarskom jezeru (41 nadzor) izdato 17 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 8.100 eura", rekli su iz UIP, pišu Vijesti.

Sa posebnom pažnjom, istakli su, kontrolisano je angažovanje maloljetnika, zbog čega je izdato 137 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 110.500 eura.

"Kao što je to bio i slučaj do sada, kako tokom turističke sezone tako i tokom cijele godine, ohrabrujemo sve građane da prijave nepravilnosti besplatnim pozivom na call centar 080/555-555 ili slanjem mail-a na mail adresu prijave@uip.gov.me, dok na sve privredne subjekte apelujemo da se pridržavaju aktuelnih zakonskih propisa i na taj način doprinesu što uređenijem poslovnom ambijentu u Crnoj Gori", zaključuju iz UIP.