Ekonomija

EPCG: Neće biti promjene poslodavca za postojeće zaposlene u Željezari

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Cjelokupni proces izdavanja u zakup proizvodnjih pogona Željezare Nikšić od početka do kraja sproveden je potpuno otvoreno i praktično pred očima čitave crnogorske javnosti

Izvor: Twitter

Cjelokupni proces izdavanja u zakup proizvodnjih pogona Željezare Nikšić od početka do kraja sproveden je potpuno otvoreno i praktično pred očima čitave crnogorske javnosti, a Elektroprivreda (EPCG) je u tom pogledu uspostavila potpuno nove standarde transparentosti poslovanja, za koje je teško naći sličan primjer čak i u praksi razvijenijih država, kako pišu Vijesti.

To se navodi u reagovanju EPCG-a na navode Unije slobodnih sindikata i Sindikalne organizacije EPCG-Željezare Nikšić, koje su u zajedničkom saopštenju navele da "sa velikom zabrinutošću prate proces zakupa" tih pogona.

Elektroprivreda naglašava da ugovorom o zakupu "ili bilo kojim drugim ugovorom koji će se zaključiti, niti je niti će biti razmatrana statusna promjena niti promjena poslodavca za postojeće zaposlene u EPCG-Željezari Nikšić".

Poručuju i da neće dozvoliti opstrukcije, nakon što je, kako su kazali, međunarodna delegacija, sastavljena od članova stručnog tima zakupca, danas od strane dijela zaposlenih u Željezari fizički spriječena da obiđe fabrički kompleks, a radi sačinjavanja planova budućih investicija koje su neophodne za početak proizvodnje.

"Više je nego začuđujuća 'velika zabrinutost' sa kojom USSCG 'prati proces zakupa proizvodnih pogona nekadašnje Željezare Nikšić' zbog, kako su naveli u današnjem saopštenju, navodne tajnosti postupka. Vjerujemo da je ova 'zabrinutost' posljedica krajnjeg nemara i elementarne neobaviještenosti potpisnika ili stvarnih autora ovog saopštenja, a ne svjesna manipulacija u cilju dezinformisanja javnosti i širenja svojevrsne panike i neosnovanog uznemiravanja zaposlenih EPCG Željezara Nikšić", navodi se u reagovanju.

"Podsjećamo da je cjelokupni proces izdavanja u zakup ovog dijela imovine EPCG AD Nikšić od početka do kraja sproveden potpuno otvoreno i praktično pred očima čitave crnogorske javnosti i da je u tom pogledu EPCG uspostavila potpuno nove standarde transparentosti poslovanja za koje je teško naći sličan primjer čak i u praksi razvijenijih država. Zbog toga su deplasirana i faktički besmislena bilo kakva poređenja ovog postupka sa mnogobrojnim negativnim primjerima raznih privatizacija iz nedavne prošlosti. Da je tako, najbolje svjedoči činjenica da je sadržaj ugovora o zakupu i svaka njegova izmjena bila čitavo vrijeme javno dostupna na sajtu EPCG AD Nikšić, te da je posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama usvojen svaki zahtjev kojim je tražen uvid u potpisani dokument ugovora, zbog čega je teza USSCG o navodnoj tajnosti u suprotnosti sa očiglednim faktima", dodaje Elektroprivreda.

"Ne možemo se baviti demantijima svih pojedinosti i pukih spekulacija kojima obiluje današnje saopštenje USSCG, ali ovom prilikom želimo da podvučemo da ugovorom o zakupu ili bilo kojim drugim ugovorom koji će se zaključiti, niti je niti će biti razmatrana statusna promjena niti promjena poslodavca za postojeće zaposlene u EPCG Željezara Nikšić. Nevjerovatno je da jedna sindikalna organizacija ne poznaje osnovne institute radnog prava i zakonska prava zaposlenih čijom se zaštitom navodno bavi, jer je i laicima dobro poznato da preuzimanje zaposlenih od strane drugog poslodavca nije moguće bez pristanka samog zaposlenog. Krajnje je nedopustivo da se javno licitira sa apsurdnim zaključcima koji proizilaze iz neukih pokušaja tumačenja odredbi ugovora i poslovnih planova EPCG. Svi zaposleni u EPCG Željezara Nikšić biće radno angažovani shodno zakonu, zakonitim opštim aktima, ugovorima o radu, a na osnovu potreba procesa rada, a prema uslovima poslovno-tehničke saradnje sa zakupcem, kao i kroz diversifikaciju i dodatnu specijalizaciju proizvodnih procesa u samoj EPCG Željezara Nikšić kao što je proizvodnja konstrukcija za SE, izgradnja i puštanje u rad SE, PVC bravarija i betonske stubove. Prema tome, svi napori EPCG isključivo su usmjereni na stvaranje neophodnih preduslova za otvaranje novih i održavanje postojećih radnih mjesta u okviru profitabilnih privrednih djelatnosti", poručuju iz te kompanije.

"Međutim, sa žaljenjem konstatujemo da su ovakva nastojanja suočena sa skandalozno teškim i neshvatljivim opstrukcijama, a kojima je ovakvo saopštenje očigledno poslužilo kao javna uvertira. Tako je danas, tokom prijepodnevnih časova, međunarodna delegacija, sastavljena od članova stručnog tima zakupca u čijem sastavu su predstavnici renomiranih evropskih i svjetskih kompanija (njemački Kohler, švajcarski Hausler te kineske kompanije Geily Machinery iDayi Heary Forging Techonology. Co, koje baštine dugu tradiciju u oblasti projektovanja, proizvodnje, ugradnje i nabavke opreme za proizvodnju kovanih ugljeničnih, legiranih i alatnih čelika), od strane dijela zaposlenih EPCG Željezara Nikšić, fizički spriječena da obiđe fabrički kompleks, a radi sačinjavanja planova budućih investicija koje su neophodne za početak proizvodnje", dodaju u reagovanju.

Kazali su da EPCG očekuje odlučnu reakciju državnih organa kojim će se "stati na kraj nezakonitom ponašanju koje ugrožava poslovanje same Željezare Nikšić i kompromituje poslovni ugled" Elektroprivrede, a međunarodnoj javnosti šalje poruka o Crnoj Gori kao lošem investicionom ambijentu.