Ekonomija

UGOVOROM O ZAKUPU SE NE PRECIZIRA KAKAV JE STATUS ZAPOSLENIH U ŽELJEZARI

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Kako su kazali, tek poslije 20 dana od potpisivanja, nakon "brojnih pisanih i usmenih obraćanja", Sindikalna organizacija EPCG-Željezare Nikšić dobila je na upoznavanje tekst ugovora o zakupu.

Izvor: Facebook/Željezara Nikšić

Ugovorom o zakupu proizvodnjih pogona Željezara Nikšić nije precizirano kakav je status, koja su prava i pod kojim uslovima zaposleni EPCG-Željezare Nikšić prelaze kod zakupca, kao ni šta se dešava i kakav je status 130 zaposlenih koje zakupac nije obavezan da preuzme, saopštile su Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Sindikalna organizacije EPCG-Željezare Nikšić.

Generalni sekretar USSCG-a Srđa Keković i predsjednik Sindikalne organizacije EPCG-Željezare Nikšić Ivan Vujović poručili su, u zajedničkom saopštenju, da neće dozvoliti realizaciju bilo kakvog pravnog posla sa imovinom Željezare, dok ne budu imali "kristalno jasnu sliku" o garanciji radnog statusa svih trenutno zaposlenih.

Navode da sa velikom zabrinutošću prate proces zakupa proizvodnih pogona Željezare Nikšić od kojeg, kako navode, zaposleni u Željezari, ali i javnost, "konačno očekuju kraj agonije ove nekada renomirane fabrike i kvalitetno rješenje za početak oporavka crnogorske privrede".

Keković i Vujović su kazali da je "zabrinjavajuća tajnost postupka" koja prati cijeli proces nakon okončanja javnog poziva i zaključivanja ugovora o zakupu sa švajcarskom firmom "8B Capital S.A.", koji je potpisan 26. jula.

Kako su kazali, tek poslije 20 dana od potpisivanja, nakon "brojnih pisanih i usmenih obraćanja", Sindikalna organizacija EPCG-Željezare Nikšić dobila je na upoznavanje tekst ugovora o zakupu.

"Prvo i suštinsko pitanje je zbog čega predstavnici Sindikalne organizacije nijesu bili uključeni u ovaj proces, koji za njih i njihove porodice predstavlja egzistencijalno pitanje, kada poslodavca na to obavezuje Zakon o radu. Zakon propisuje da su 'poslodavac prethodnik i poslodavac sljedbenik' (u ovom slučaju Zakupodavac i Zakupac) dužni da, najkasnije 30 dana prije promjene statusa kod poslodavca, obavijeste sindikat kod poslodavca o: datumu promjene poslodavca; razlozima za promjenu poslodavca; pravnim, ekonomskim i socijalnim posljedicama promjene poslodavca za zaposlene i svim predviđenim mjerama u pogledu zaposlenih čiji se ugovori o radu prenose. Smatramo da je upravo izostavljanje sindikata iz tog procesa razlog što se predmetni ugovor o zakupu samo periferno, sa dva kratka pasusa, bavio pitanjem 280 zaposlenih u EPCG – Željezari Nikšić, koji nemaju odgovore na brojna pitanja, a koja pitanja su morala biti precizno definisana ugovorom. Tako iz Ugovora o zakupu saznajemo da će Zakupac u prvom mjesecu primiti 25 zaposlenih EPCG – Željezare Nikšić, a u preostalih pet mjeseci još po 25 zaposlenih, te da je 150 konačan broj zaposlenih koje po ugovoru mora da preuzme. Koliko se 'ozbiljno' Ugovor o zakupu bavio statusom zaposlenih najbolje govori konstatacija iz Ugovora da će 'ugovorne strane razgovarati i dogovarati aranžmane u vezi sa angažovanjem radnika Fabrike od strane Zakupca'?! Nije valjda da se ponavlja točak istorije kada je u pitanju privatizacija Željezare", saopštili su Keković i Vujović.

Kako ističu, ugovorom nije precizirano kakav je status, koja su prava i pod kojim uslovima zaposleni EPCG-Željezare Nikšić prelaze kod zakupca.

"Takođe, nije precizirano šta se dešava i kakav je status 130 zaposlenih EPCG – Željezare Nikšić koje Zakupac nije obavezan da preuzme, ako znamo da se izdaju u zakup sva proizvodna postrojenja, mašine i prateća oprema Željezare", dodaju.

Poručili su da je takav odnos prema egzistenciji zaposlenih "krajnje nedopustiv".

"Nećemo dozvoliti realizaciju bilo kakvog pravnog posla sa imovinom Željezare dok ne budemo imali kristalno jasnu sliku o garanciji radnog statusa svih trenutno zaposlenih u EPCG – Željezara Nikšić", poručili su u saopštenju.

Kazali su da će zbog toga Sindikalna organizacija, prije preduzimanja bilo kakvih aktivnosti, zahtijevati hitan prijem kod ministra energetike Saše Mujovića, kako bi razjasnili to suštinsko pitanje.

"Na samom kraju želimo da istaknemo da se Sindikalna organizacija nije oglašavala tokom cijelog postupka po Javnom pozivu za izdavanje u zakup Željezare, kako ne bi na bilo koji način ometala taj postupak i iskreno vjerujući u obećanje svih ključnih činilaca da je prioritet svih prioriteta očuvanje Fabrike i statusa svih zaposlenih u njoj. U svakom slučaju zaposleni u EPCG – Željezara Nikšić nemaju drugog izbora osim da se grčevito bore i izbore za očuvanje Fabrike i svojih radnih mjesta. Ni zbog zaposlenih, kao ni zbog početka oporavka crnogorske privrede, ne smijemo dozvoliti novo posrnuće Željezare", zaključuje se u zajedničkom saopštenju.