Ekonomija

Inspekcija podnijela prekršajnu prijavu protiv CEDIS-a

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Zbog brojnih nepravilnosti, inspekcija protiv CEDIS-a podnosi prekršajnu prijavu Sudu za prekršaje u Podgorici.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Postupajući po prijavi bivšeg zaposlenog u Crnogorskom elektrodistribuvitnom sistemu (CEDIS), Elektroenergetska inspekcija 7. februara ove godine konstatuje da je CEDIS prekršio Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata tako što je radove na dva dalekovoda Jelenak i Rovca izvodio na divlje, kako pišu Vijesti.

Tačnije, CEDIS inspekciji nije dostavio adekvatnu dokumentaciju, nije prijavio radove koje je izvodio, niti je izradio tehničku dokumentaciju, niti je vršio stručni nadzor nad građenjem objekata i tako dalje.

Zbog brojnih nepravilnosti, inspekcija protiv CEDIS-a podnosi prekršajnu prijavu Sudu za prekršaje u Podgorici.

"Zaključak tog zapisnika jeste da za ovaj projekat revitalizacije koji mi radimo već od 2019. godine, za ova dva dalekovoda Rovce i Jelenak, da svake tri meseca ih obavještavam o rezultatima rada i planu samog rada, kao i da nakon završetka tih radova treba da dostavljamo izjavu izvođača radova, izjavu nadzora i treba da dostajemo projekat izvedenog stanja, što ćemo i mi uraditi", kaže rukovodilac Sektora za održavanje u CEDIS-u Vuko Vukićević.

Inspekcija u svom izvještaju nalaže CEDIS-u da dostavi brojnu dokumentaciju, poput izjave izvođača radova o kvalitetu izvedenih radova, dokumentaciju stručnog nalaza o izvršenom pregledu i ispitivanju uzemljivača, da izrade i dostave revidovani glavni projekat te projekat izvedenog stanja kao i da ih kvartalno izvještava o izvođenju radova.

Nepostojanje dijela dokumentacije i njihovo nedostavljanje prije početka izvođenja radova u CEDIS-u pravdaju time što bi postupanje kakvo predviđa Zakon "pojelo" dosta vremena, pa bi se radovi izvodili sa zakašnjenjem.

"Znači, da bismo mi radili prvo projektnu dokumentaciju, mi bi morali, tehničku dokumentaciju zapravo, mi bismo morali praviti, odnosno, taj način rada bi zahtijevao mnogo više vremena za završetak samih radova i predstavljao bi, znači, ovi daleko ovdje ne bi mogli biti završeni ni za tri-četiri godine, jer morali bi da se vadi i građevinska dozvola i sve što prati taj način rada", navodi Vukićević.

Predstavnici CEDIS-a kažu da Zakon nije prekršen, pošto oni radove izvode na osnovu zaključka Vlade, tačnije ne rade adaptaciju već revitalizaciju. Međutim, revitalizacija na koju se pozivaju u zakonu ne postoji, što konstatuje i inspektorka Alma Kujović u svom izvještaju. Zakon poznaje pojam adaptacija koji je precizno definisan, te su u njemu taksativno navedeni uslovi za izvođenje adaptacije, kao i nephodne procedure. Suočeni sa tom činjenicom, kažu da im je to dozvolila Vlada.

"Što se tiče pojma revitalizacije, definitivno, kao što je navedeno, njega ne poznaje ga zakon, međutim, 2018. godine, na osnovu odluke vlade tadašnje, je zaživio taj projekat revitalizacije", rekao je Vukićević.

U pisanom saopštenju za Televiziju Vijesti, Elektroenergetska inspekcija priznaje da su protiv CEDIS-a podnijeli prekršajnu prijavu zbog kršenja zakona, ali dostavljaju kontrodiktorne odgovore.

Naime, inspektorka Alma Kujović, koja je vodila postupak protiv CEDIS-a se u svom izvještaju poziva na Zakon, dok se inspekcija u pisanom odgovoru za TV Vijesti poziva na zaključak Vlade, dalje inspektorka u izvještaju konstatuje da pojam revitalizaicje nije zakonom definisan, a u odgovoru na pitanja Vijesti kažu da je revitalizacija postupak adaptacije, a adaptacija je prepoznata zakonom.