Ekonomija

TUŽBE PROTIV BUDVANSKE RIVIJERE

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Za sada su pred Osnovnim sudom na Cetinju i u Kotoru, kao i pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova i Centrom za alternativno rješavanje sporova u toku postupci radnika koji potražuju milionske svote.

Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Najveća hotelska kompanija u državnom vlasništvu HG “Budvanska rivijera” pred sudovima se suočava s poplavom tužbi radnika. Na današnji dan više od 300 tužbi pokrenuto je radi naknade štete iz radnog odnosa, a, kako je “Vijestima” rečeno, po tom osnovu se potražuje više od dva miliona eura.

Kako “Vijesti” saznaju, u skorije vrijeme su donijete dvije presude kojima je tužiocima, odnosno zaposlenima koji su pokrenuli sporove, odbijen tužbeni zahtjev zbog manje isplaćenog startnog dijela zarade.

“Sud je prihvatio stav HG “Budvanska rivijera”, odnosno primijenio zakonske odredbe, i utvrdio da Sporazumom o utvrđivanju obračunske vrijednosti koeficijenta i startnog dijela zarade (Sl. CG br. 080/2010), kao i s Uputstvom o obračunu bruto zarada koji predviđa obračun startnog dijela zarade i utvrđuje da startni dio ne podliježe promjenama pri umanjenju ili uvećanju zarade. Znači, citiranim sporazumom i uputstvom je propisan zakonski minimum za obračun startnog dijela zarade (kao procenat od obračunske vrijednosti koeficijenta, koja iznosi najmanje 90 eura), odnosno da je tužena obračunom startnog dijela zarade u zakonskom minimumu pravilno primijenila norme Sporazuma i Uputstva. Takođe, Zakon o radu je izričit da obračunska vrijednost koeficijenta kod starnog dijela zarade ne može biti manja od 70 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta, utvrđene na nivou Crne Gore”, samo su neka od obrazloženja koja su iznijeli pravni zastupnici Hotelske grupe “Budvanska rivijera” tokom ročišta, zbog kojih su se i sudovi odlučili da donose rješenja u korist kompanije.

Iz HG “Budvanska rivijera” nijesu htjeli da komentarišu činjenicu da su dobili sudske sporove, navodeći da su u pitanju pravostepene presude, pa tek nakon što presude postanu pravosnažne oni će se o tome izjasniti.

Za sada su pred Osnovnim sudom na Cetinju i u Kotoru, kao i pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova i Centrom za alternativno rješavanje sporova u toku postupci radnika koji potražuju milionske svote, pišu Vijesti.

Zanimljivi su i osnovi potraživanja tužioca, odnosno zaposlenih, a posebno naknada štete po osnovu umanjenja zarade za period od 1. aprila do 1. oktobra 2020, tačnije u periodu kada je bila proglašena pandemija virusa Covid19 kada su sva fizička i pravna lica bila dužna da trpe određene restrikcije prilikom ostvarivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Opšte je poznata činjenica da su hoteli zatvarani na osnovu uredbe Vlade Crne Gore.

Takođe, svi tužioci potražuju naknadu štete na ime troškova prevoza, što je veoma karakteristično ako se ima u vidu da je sezonskim radnicima obezbijeđen smještaj, a s druge strane zaposleni koji žive u neposrednoj blizini hotela u kojima rade, bilo da je riječ o Budvi ili Petrovcu, potražuju naknadu, iako je opšte poznata činjenica da ni u Budvi, a ni u Petrovcu, nema organizovanog gradskog prevoza. HG “Budvanska rivijera” prepoznata je kao kompanija “široke ruke” jer je zaposlenima decenijama unazad redovno isplaćivala zimnice, regres od po hiljadu eura, 13 platu i još mnoga druga davanja, a velikom broju zaposlenih je riješeno i stambeno pitanje, po cijenama i uslovima ispod tržišnih.

Kako su ranije “Vijesti” objavile, zaposleni su osnovanost tužbenih zahtjeva pronašli u nalazu i mišljenju eksternog revizora za 2021. godinu, koji je u godišnjem izvještaju naveo da je Hotelska grupa “Budvanska rivijera” trebalo da obračunava startni/posebni dio zarade u iznosu od 70 odsto od obračunske vrijednosti 210,6 eura koju je Hotelska grupa koristila za obračun osnovne zarade.

Kako je “Vijestima” pojašnjeno, posebni dio zarade se obračunavao na osnovicu od 90 eura bruto (63 eura), dakle na iznos utvrđen na nivou države, što je u skladu sa zakonskim propisima i što je obračunska vrijednost koja je utvrđena na nivou Crne Gore.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” AD Budva u 2023. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 1,9 miliona eura.

U protekle dvije i po decenije od gotovo deset hotela Hotelskoj grupi preostalo je pet - “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaža” u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva” Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica). Iz Kompanije je prije tri godine izuzet grad-hotel “Sveti Stefan” koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi “Sveti Stefan hoteli” AD.

Kompanija je za jesen najavila početak rekonstrukcije hotela “Mogren”.

Možda ce vas zanimati