Ekonomija

MF: REBALANSOM BUDŽETA PRIHODI VEĆI ZA OTPRILIKE 56 MILIONA EURA, RASHODI PRIBLIŽNO ISTI

Autor Balša Janković

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Predlog ovogodišnjeg rebalansa budžeta odnosi se prvenstveno na tehničko usaglašavanje sa novom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, ubrzavanje kapitalnih investicija, kao i zbog većeg ostvarenja prihodne strane, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora na čijem je čelu Novica Vuković su dodali da se kapitalne investicije izvode mnogo bržom dinamikom od planirane - i u cilju hitnog poboljšanja saobraćajne infrastrukture, obavezna je preraspodjela sredstava na projekte kojima je brža dinamika od planirane.

"Sa druge strane, kontinuirano snažan ekonomski rast tokom 2024. godine i značajni rast prihoda iznad plana, uslovili su potrebu revidiranja procjena postavljenih ovogodišnjim Zakonom o budžetu", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija su rekli da su prema revidiranim projekcijama predloženim rebalansom budžeta, ukupni prihodi, u odnosu na inicijalni Zakon o budžetu, veći za otprilike 56 miliona eura, dok su rashodi na približno istom nivou, a odnose se na naslijeđene obaveze za bivše radnike "Radoja Dakića", sredstva za subvencije privrednim subjektima koji zapošljavaju lica sa invaliditetom, zarade zaposlenih u sektoru prosvjete, kao i za stvaranje pretpostavki za formiranje naftnih rezervi.

"Planirani nivo deficita budžeta u odnosu na bruto - domaći proizvod, usljed revidirane projekcije BDP-a (koji je povećan sa 7027,3 mil.€ na 7279,7 mil.€), niži je za 0,09% BDP-a i iznosi 3.26% BDP-a", zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu.

Možda ce vas zanimati