Ekonomija

VLADA USVOJILA TEHNIČKI REBALANS BUDŽETA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Iz Vlade je saopšteno da se izmjene i dopune Zakona donose u cilju tehničkog usaglašavanja usljed donošenja i primjene nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, prenose Vijesti.

Izmjene su, kako se navodi, donešene i usljed potrebe uravnoteženja budžeta, zbog povećanja izdataka na različim budžetskim pozicijama u cilju realizacije nastalih obaveza kao i promjene primitaka shodno revidiranim makroekonomskim pokazateljema i dosadašnjim trendovima naplate budžetskih prihoda.

“Izmjenama i dopunama Zakona, ukupni prihodi budžeta, u odnosu na Zakon, veći su za 55,4 miliona eura, dok su rashodi budžeta u odnosu na Zakon uvećani za 56,7 miliona”, ističe se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je, shodno navedenim promjenama, došlo do izmjena deficita, primarnog deficita, kao i nedostajućih sredstava i potreba finansiranja.

“Planirani nivo deficita budžeta iznosi 237 miliona eura ili 3,26 odsto procijenjenog bruto društvenog proizvoda (BDP) u odnosu na prvobitno planirani, deficit je viši za 1,36 miliona eura, dok je u odnosu na BDP, usljed revidirane projekcije BDP-a, niži za 0,09 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi u materijalu, Predlogom zakona o izmjenama Zakona o budžetu za ovu godinu primici u iznosu od 3,52 milijarde EUR raspoređuju se na: tekući budžet 1,43 milijarde, rezerve 70,88 miliona, budžet državnih fondova 1,25 milijardi, kapitalni budžet 237,01 milion i transakcije finansiranja izdataka 533,86 miliona eura, pišu Vijesti.

U odnosu na Zakon o budžetu za ovu godinu, izdaci tekućeg budžeta uvećani su za 35,1 miliona eura, budžet državnih fondova za 17,9 miliona i rezerve za deset miliona eura.

Transakcije finansijaranja su umanjenje za 17,1 miliona eura, dok je kapitalni budžet umanjen za tri miliona.