Ekonomija

ŠAHMANOVIĆ: Za četiri godine naftne rezerve od 100 hiljada tona

Autor Milica Mrvaljević Izvor RTCG

On je istakao da je pred ovom Vladom jedan važan zadatak, velika prilika da Crnu Goru konačno uvede u Evropsku uniju.

Izvor: Profimedia

Planiranom dinamikom, u odnosu na tržišne cijene koje su trenutne, mi ćemo uspjeti da formiramo krajnju količinu naftnih rezervi od 100 hiljada tona za nekih četiri, pet godina, kazao je ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović.

Šahmanović je gostujući u “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG naglasio da će dinamika formiranja naftnih rezervi umnogome zavisiti od cijene goriva u narednom periodu.

On je istakao da je pred ovom Vladom jedan važan zadatak, velika prilika da Crnu Goru konačno uvede u Evropsku uniju.

“Što se mene tiče i resora kojim upravljam, stavićemo fokus na ispunjavanje obaveza koje prevazilaze iz procesa evropskih integracija. Fokusiraćemo se na završetak priče oko formiranja naftnih rezervi, zatim oko regulatornog okvira, usvajanju zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnih derivata i ažuriranju akcionog plana o formiranju rezervi”, istakao je Šahmanović.

Upitan kada će se ući u proces formiranja naftnih rezervi, Šahmanović je istakao da je zakon već upućen Skupštini po hitnom postupku na usvajanje.

“Nakon toga ćemo ažurirati akcioni plan, i onda ćemo pristupiti formiranju naftnih rezervi tako što će se uvesti posebna taksa koja će iznositi otprilike oko 3 centa po litru goriva”, objašnjava Šahmanović.

Šahmanović je kazao da će naftne rezerve napraviti neku zaštitu u slučaju da se dese neki eksterni poremećaji na međunarodnom, regionalnom ili internom trržištu, i u tom slučaju građani i privreda će moći da funkcionišu nekih tri mjeseca nesmetano.