Ekonomija

EPCG POTPISALA UGOVOR O ISPUNJENJU NEREALIZOVANIH OBAVEZA PREMA OPŠTINI PLUŽINE

Autor Vasilisa Grgurević Izvor CdM

“EPCG pokazuje odgovornost prema opštini Plužine potpisivanjem ovakvog Ugovora i vjerujem da će isti biti realizovan”, kazao je Đurković.

Izvor: MONDO

Tehnički direktor Elektroprivrede Crne Gore Ljubiša Đurković i predsjednik opštine Plužine Slobodan Delić potpisali su danas u Nikšiću Ugovor o ispunjenju nerealizovanih obaveza prema opštini Plužine, nastalih po osnovu izgradnje HE „Piva“.

Kako je saopšteno, obaveze EPCG prema Opštini Plužine su nastale po osnovu izgradnje tadašnje hidroelektrane „Mratinje“, a koja se nalazi na teritoriji opštine Plužine. Davne 1976. godine, izgrađena je betonska lučna brana, visine 220 m i vještačka akumulacija Piva, dužine oko 40 km i površine od preko 15000 km2, kako piše CdM.

Podsjećajući da je od 1976. godine potpisano više sporazuma o tome kako će tadašnje „Elektrane“, a potom Elektroprivreda Crne Gore, obeštetiti opštinu Plužine, Đurković je kazao da je ovaj Ugovor sistemska rezultanta svih pregovora prethodnih decenija, koji, međutim, definiše i rokove do kada će se realizovati projekti.

“EPCG pokazuje odgovornost prema opštini Plužine potpisivanjem ovakvog Ugovora i vjerujem da će isti biti realizovan”, kazao je Đurković.

Delić smatra da će realizacija ugovorenih projekata početi vrlo brzo, s obzirom na to da je rok za raspisivanje tendera za više projekata 30 dana.

“Punih 49 godina pregovaramo i vrijeme je da stavimo tačku. Plužine su već drugačija opština dosadašnjim realizovanim obavezama Elektroprivrede, a nakon ovih što smo usaglasili, vjerujem da ćemo zaustaviti migracione procese i pružiti građanima šansu da ostanu da žive u Pivi”, naglašava Delić.

U saopštenju se navodi da su obaveze EPCG, precizirane ovim Ugovorom, sljedeće: finansiranje kružne saobraćajnice, faza 2; kolektor sa prečistačem otpadnih voda; nabavka drobiličnog postrojenja sa pratećom mehanizacijom (drobilica, platforma, separatori, bager, kamion); uređenje prostora u naselju prema DUP-u: uređenje prostora oko zgrada A1 – A4 i izrada parkinga, Sportski teren, uređenje prostora na Plužinskom brdu od hotela „Piva” prema restoranu „Sočica” (izvođenje radova je obaveza Opštine Plužine), uređenje i izgradnja servisne rampe (kolsko-pješački pristup) sa stepeništem iznad zgrade Fonda solidarnosti, prostora sa stepeništem oko zgrade Opštine Plužine, uređenje trga kod Opštine, pristup gradskom groblju sa parkiralištem, hortikulturno uređenje djelova naselja od kapele do administrativne zgrade opštine, kamp uz jezero.

Elektroprivreda preuzima obavezu eventualnih troškova eksproprijacije zemljišta.

“Realizacija Ugovora je planirana u dvije faze, čiji je redosled dat prema usaglašenim prioritetima koje je predložila Opština. EPCG se obavezuje da će preuzeti aktivnosti i za izradu projektne dokumentacije i reviziju. Takođe, da će tender za izgradnju Kružne saobraćajnice – faza II biti raspisan u roku od 30 dana od dana zaključenja Ugovora, kao i tender za nabavku drobiličnog postrojenja sa pratećom mehanizacijom (drobilica, platforma, separator, bager, kamion), tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za kolektor sa prečistačem otpadnih voda, dok je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za uređenje prostora prema DUP-u, planiran u roku od 75 dana od dana zaključenja Ugovora. EPCG se, takođe, obavezuje da najkasnije do 20. decembra ove godine, dostavi izvještaj Opštini Plužine o realizovanim obavezama u toj godini”, saopšteno je iz EPCG, kako prenosi CdM.

Nadzorni tim će biti sastavljen od predstavnika obje ugovorne strane, uz vršioca stručnog nadzora koji bude angažovan, u skladu sa odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

“Nakon realizacije ovih projekata, EPCG neće više imati nikakvih obaveza prema Opštini Plužine po osnovu izgradnje HE „Piva”, zaključuju u saopštenju.