Ekonomija

CUP: ODLUKE SOCIJALNOG SAVJETA NISU LEGITIMNE

Autor Anđela Vukčević

Navode da će rezultat takvog pristupa biti gubitak povjerenja “i još važnije obesmišljavanje socijalnog dijaloga kao stuba socijalno tržišne privrede”.

Izvor: Vlada Crna Gore/B.Ćupić

Iz tog uduženja poslodavaca navode da je porazno da Vlada, kojoj su ove činjenice poznate, nastavlja praksu obesmišljavanja istinskog socijalnog dijaloga sa poslodavcima i nastavlja da važne odluke donosi bez suštinskih i većinskih predstavnika privrede.

“Nedopustivo je za evropske procese na koje se Vlada poziva da istrajavaju na principima fingiranog dijaloga ne uvažavajući realno stanje, snagu i ulogu poslodavaca. Vladi je valjda potreban socijalni partner koji ima autentičnost i okuplja poslodavce koji dominantno doprinose crnogorskoj ekonomiji, a članovi CUP-a imaju promet preko 3,5 milijardi eura i doprinose kreiranju skoro 60 odsto BDP. Ako Vlada ne želi da uvaži ove činjenice onda očigledno da ne želi iskreni dijalog i rješavanje problema i kreiranje boljeg poslovnog ambijenta nego se opredjeljuje da formom pokriva suštinu”, kazali su iz CUP-a.

Navode da će rezultat takvog pristupa biti gubitak povjerenja “i još važnije obesmišljavanje socijalnog dijaloga kao stuba socijalno tržišne privrede”.

“Nezamislivo je hvaliti se evropskim praksama i rezultatima a recimo ignorisati obaveze iz poglavlja 19 koje se odnosi i na socijalni dijalog kao instrument za donošenje kvalitetnih ekonomskih politika. CUP je još u januaru ukazao Vladi da ovakvo stanje u Socijalnom savjetu nije održivo, da je na štetu poslodavaca i privrede i upoznalo je sa činjenicom da su članovi CUP poslodavci koji dominantno doprinose kreiranju skoro 60% BDP-a”, naveli su iz CUP-a.

Ignorisanjem te činjenice, kako su kazali, Vlada ruši socijalni dijalog i teži održavanju monopola jedne organizacije koja svoju reprezentativnost nije obnavljala punih 18 godina.

“Iako smo na više sastanaka postigli saglasnost da se sporne odredbe iz Zakona o radu iz davne 2004. godine promijene i usaglase sa evropskom praksom ministarka Nišić već mjesecima u fioci drži izmjene zakona čija je javna rasprava završena još u aprilu. CUP ne želi da vjeruje da se to radi namjerno kako bi važne ekonomske odluke na Socijalnom savjetu bile donošene bez aktivnog učešća udruženja koje suštinski predstavlja crnogorsku privredu”, ukazuju iz CUP-a.

Logično se, kažu, nameće pitanje zašto Vlada izbjegava pluralizam poslodavačkih organizacija i zašto štiti monopol onih koji su izgubili suštinsku podršku privrede?

“Vladi je valjda poznato da sve zemlje EU i zemlje regiona imaju zakone o reprezentativnosti poslodavačkih udruženja i da one svoju reprezentativnost moraju dokazivati svake četiri do pet godina isto kao što se u parlamentarnim demokratijama izbori održavaju istekom jednog mandata. Upravo i jučerašnje odluke Savjeta bez postizanja saglasnosti svih učesnika socijalnog dijaloga suštinski obesmišljavaju ulogu sindikata i poslodavaca i pokazuju nažalost stvarne namjere Vlade da nameće odluke u domenu ekonomske politike”, kazali su u saopštenju.

Naglašavaju da ovakav pristup socijalnom dijalogu nanosi štetu i Vladi i državi “jer se zanemaruje realnost i istinska snaga udruženja ali i ključni evropski standardi na koje se često pozivaju.

“CUP poziva Vladu da ukoliko želi partnerski a ne fingirani odnos sa privredom da uradi ono što smo zajednički dogovorili i time dokaže da drži riječ i poštuje poslodavce koji imaju ustavnu slobodu udruživanja i shodno zakonu obavezu da imaju svoje predstavnike. Pred nama je mnogo ekonomskih izazova i potrebnih reformi tako da samo iskreni i partnerski odnos i socijalni dijalog utemeljen na uvažavanju poslodavaca može dati adekvatne rezultate”, ističu iz CUP-a.

Na kraju, ukazuju Vladi da evropski standardi moraju da se primijene u svim oblastima, “a pluralizam poslodavačkog udruživanja i periodično preispitivanje reprezentativnosti su ključni evropski principi u ovoj oblasti”.