Ekonomija

MILATOVIĆ: NARUŠEN SOCIJALNI DIJALOG! Ne kockati se sa budućnošću građana zbog malih partijskih poena

Autor Anđela Vukčević

Nije dobro što se ovako napravljeni minus u javnim finansijama namjerava kompenzovati povećanjem PDV-a i ostalih dažbina, koje direktno utiču na rast cijena.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Predsjednik države Jakov Milatović kazao je kako se može slobodno zaključiti da je socijalni dijalog u Crnoj Gori urušen, kao i da je jučerašnjom sjednicom Socijalnog savjeta dijalog sveden na puko elektronsko preglasavanje.

Socijalni savjet je juče preglasavanjem dao saglasnost na izmjene Zakona o radu koje predviđaju formiranje dvije minimalne zarade od 600 eura za radnike sa diplomom srednje škole i niže i od 800 eura za zaposlene sa visokom školom i fakultetom.

"Time je izostao konsenzus, a takođe i formalna preporuka Socijalnog savjeta, kao institucionalni rezultat dijaloga i dogovora socijalnih partnera. Nažalost, u Crnoj Gori je na snazi obesmišljavanje institucionalnog djelovanja na račun kratkoročne i kratkovide politike. Dobro je raditi na povećanju zarada i životnog standarda građana i to je posao svih dobronamjernih donosilaca odluka. Ali nije dobro što se više od 100 miliona eura namjerava uzeti od bruto zarada građana iz Fonda PIO i transferisati kompanijama koje su ostvarile rekordne profite, pritom prebacujući teret i umanjujući konkurentnost porodičnih, malih i mikro preduzeća", objavio je Milatović na Iksu.

Istovremeno, dodaje, nije dobro što se ovako napravljeni minus u javnim finansijama namjerava kompenzovati povećanjem PDV-a i ostalih dažbina, koje direktno utiču na rast cijena.

"Na kraju, nije dobro što će rast cijena potpuno pojesti najavljeno povećanje zarada od 6%, ostavljajući tako građane sa još većim problemima od ovih sa kojima se trenutno suočavaju. Apelujem da se zbog malih partijskih poena, koji su već značajno limitirani, ne urušava decenijama građen sistem međugeneracijske solidarnosti i ne kocka sa budućnošću naših građana", zaključio je Milatović.