Ekonomija

SAVELJIĆ BI MOGLA DOBITI VELIKU ODŠTETU! I DO 100.000 EURA?

Autor Anđela Vukčević Izvor Pobjeda

Ministar Mujović je naveo da je iznenađen odlukama Odbora direktora EPCG Solar gradnja koji ne samo da nijesu, kako kaže, u skladu sa dogovorenim principima rada koji su usaglašeni na redovnim kolegijumima u Ministarstvu energetike, već su i suprotne osnovnim postulatim

Izvor: MONDO

Smijenjena izvršna dirrektorka Solar gradnje Valerija Saveljić bi kao odštetu za raskid ugovora shodno njenom menadžerskom ugovoru mogla dobiti čak 100.000 eura, piše današnja Pobjeda.

Nakon što je juče saopšteno da je Saveljić smijenjena, ministar energetike Saša Mujović je u saopštenju dostavljenom medijima zatražio da odbor direktora Elektroprivrede (EPCG), koja je vlasnik “Solar gradnje”, pokrene postupak smjene Odbora direktora te firme, koji čine Marina Jočić (predsjednica), i članovi Miroslav Doderović, Ahmet Đonbaljaj, Zoran Čolaković, Neđeljko Lekić, Veljko Vasiljević i Igor Vlahović.

Ministar Mujović je naveo da je iznenađen odlukama Odbora direktora EPCG Solar gradnja koji ne samo da nijesu, kako kaže, u skladu sa dogovorenim principima rada koji su usaglašeni na redovnim kolegijumima u Ministarstvu energetike, već su i suprotne osnovnim postulatima saradnje na relaciji Ministarstvo-energetski subjekti.

“Odbor direktora EPCG Solar gradnja smijenio je izvršnu direktoricu Valeriju Saveljić bez bilo kakve argumentacije o propustima u radu koje je eventualno počinila, što navodi na sumnju da se radi o politički motivisanoj smjeni. Ministarstvo, kao ni ministar lično, ne žele da budu dio toga. Dodatno, EPCG će biti u obavezi da isplati pozamašnu novčanu nadoknadu gospođi Saveljić, a po osnovu raskida ugovora. Ovo je posebno važno zbog dolazeće 2025. godine i velikih troškova kojima će biti izložena EPCG”, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike.

Iznenađujuće je, dodao je, i da se ovakve odluke donose uprkos dogovoru da se u septembru razmotre poslovni aranžmani kompanija i rezultati u prvih pola godine, nakon čega bi uslijedili i dalji potezi u kadrovskom smislu, kao i u formuliranju biznis planova.

Saveljić je kazala Vijestima da je smijenjena bez razloga, te da čeka ishod ministrove inicijative da će sačekati da vidi da li će inicijativa ministra Mujovića o smjeni Odbora direktora te firme dati rezultate, prije nego što podnese tužbu zbog nezakonite smjene.

Zvaničan razlog zbog čega je Odbor Solar gradnje smijenio Saveljić nije saopšten, a u medijima su se o tome pojavile nezvanične informacije.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti Saveljić i predsjednica Odbora direktora Solar gradnje Marina Jočić, su došle u sukob jer je Saveljić smijenila njenu kćerku Ivu Čukić Šoškić s mjesta šefice službe za odnose s javnošću jer navodno nije ispunjavala radne obaveze, a ostala je da radi kao specijalista za PR u toj službi.

Izvori Pobjede kao razloge za smjenu Saveljić navode činjenicu da je raskinula poslovnu saradnju sa kompanijom Kaldera, povezanom sa Miloradom Dodikom, a koja je na crnoj listi SAD, ali i željom dvojca iz NSD – Marine Jočić i Milutina Đukanovića da postave svog čovjeka na čelu EPCG Solara.