Ekonomija

VISOKA AMORTIZACIJA UGUŠILA PLUS CEDIS-A

Izvor Vijesti

Kompanija ima računovodstveno negativan rezultat od 5,1 milion jer “troškovi amortizacije za obavljanje regulisane djelatnosti” iznose 14,3 miliona eura.

Izvor: MONDO/Vlada Crne Gore/S. Matić

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ostvario je za šest mjeseci računovodstveno negativan finansijski rezultat za 5,1 milion eura, odnosno imao je ukupne prihode od 57 miliona, a rashode od 60,4 miliona računajući i spornu tačku “troškovi amortizacije materijalnih sredstava za obavljanje regulisane djelatnosti” od ukupno 14,3 miliona eura.

CEDIS je kćerka firma državne Elektroprivrede i osnovana je da bi se bavila regulisanom djelatnosti distribucijom električne energije, izgradnjom i održavanjem distributivne mreže, a finansira se od dijela stavki na računu za struju koje određuje Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN).

Amortizacija kao računovodstveni trošak, računa se na kompletnu vrijednost izgrađene distrubitnivne mreže, i što CEDIS više novca ulaže u razvoj te mreže računaju mu se i veći troškovi za amortizaciju, koji smanjuju poslovni rezultat. Regulisani prihod te kompanije sada nije dovoljan da pokrije te troškove amortizacije.

“U prvih šest mjeseci ove godine, ostvareni rezultat iz poslovnih aktivnosti je pozitivan, što potvrđuje stabilnost i efikasnost operativnog poslovanja preduzeća. Međutim, neto profit je negativan usljed većeg troška amortizacije (3,4 miliona eura u odnosu na isti period lani) i manjih prihoda od mrežnih usluga (1,1 milion eura) u odnosu na plan, a na šta kompanija nije mogla uticati”, naveli su iz CEDIS-a na pitanje da objasne zbog čega je ostvaren negativni rezultat.

Oni navode da CEDIS, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS), izvršio procjenu vrijednosti imovine.

“Povećanje vrijednosti imovine dovelo je do uvećanja tekućeg troška amortizacije za 6,5 miliona eura u odnosu na plan. Ovaj nepredviđeni trošak značajno je uticao na neto profit preduzeća, čineći ga negativnim uprkos pozitivnim operativnim rezultatima. Na osnovu sadašnjih projekcija, CEDIS će tekuću godinu završiti sa pozitivnim rezultatom iz poslovnih aktivnosti, ali je moguće očekivati neto gubitak zbog povećanih troškova amortizacije koji su rezultat uvećanja vrijednosti imovine. Svakako, menandžment kompanije koristi sve raspoložive mehanizme (optimizacija troškova, kontrola mjernih mjesta, fakturisanje i naplata neovlašćene potrošnje) da ublaži uticaj uvećanja tekućeg troška amortizacije na konačni neto rezultat poslovanja”, naveli su iz CEDIS-a.

“Vijesti” su pitale i šta znače “troškovi amortizacije materijalnih sredstava za obavljanje regulisane djelatnosti” koji u izvještaju za januar-jun ove godine iznose 14,3 miliona eura.

“Kada je riječ o troškovima amortizacije materijalnih sredstava za obavljanje regulisane djelatnosti, za čije značenje pitate, koristimo priliku da Vas obavijestimo da se radi o prethodno pominjanim troškovima amortizacije na sredstva koja služe za obavljanje osnovne djelatnosti. S obzirom na to da je predmetni izvještaj sastavni dio formiranih obrazaca za potrebe izvještavanja REGAGEN-a, naziv je određen sa njihove strane.

Možda ce vas zanimati