Ekonomija

LUKA KOTOR I CGES U PLUSU, ŽPCG U MINUSU

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Sve tri kompanije su ostvarile lošije rezultate nego prošle godine za šest mjeseci

Izvor: MONDO

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) ostvario je neto dobit od 10 miliona eura za prvih šest mjeseci, Luka Kotor je za isti period bila u plusu za pola miliona, dok je Željeznički prevoz nastavio gubitaško poslovanje i ostvario minus od 346 hiljada eura, prenose Vijesti.

To pokazuju izvještaji o poslovanju ovih državnih kompanija za period januar - jun 2024. godine.

CGES-u je ovo lošiji rezultat jer je u istom periodu prošle godine imao profit od 18,2 miliona eura.

Ova kompanija, u kojoj država ima 55 odsto vlasništva, upravlja elektroprenosnim energetskim sistemom dalekovoda i trafostanica, ali i podmorskim kablom za Italiju, i na osnovu naknada za izdavanja njihovog korišćenja, koje se nalaze i na računima za struju, ostvaruju prihode.

CGES je za ovogodišnjih šest mjeseci ostvario poslovni prihod od 45 miliona eura, što je za 12 miliona manje nego za isti period lani, što ukazuje na manji prekogranični prenos električne energije. Za isti period poslovni rashodi smanjeni su sa 31 na 26,5 miliona eura, dok su rashodi za zarade povećani sa 3,2 na 5,5 miliona eura.

Akumulirana dobit ove državne energetske kompanije iz prethodnih godina na kraju juna iznosila je 100,1 miliona eura.

Luka Kotor, koja je većinski u vlasništvu Opštine Kotor sa skoro 57 odsto akcija, ostvarila je nešto lošiji rezultat jer je za šest mjeseci imala profit od 498 hiljada eura, a za isti period lani on je vrijedio 529 hiljada eura.

Ova kompanija je u polugodištu imala poslovne prihode od prodaje u vrijednosti od 1,88 miliona eura, što je za oko 400 hiljada eura više u odnosu na lani. Međutim, Luka je prošle godine u ovom periodu imala i prihode po osnovu vrednosnog usklađivanja imovine od 658 hiljada eura, kojih ove godine nije bilo, kao i 868 hiljada eura ostalih prihoda, a koji su ove godine bili na nivou od 91 hiljade eura, pišu Vijesti.

Troškovi poslovanja smanjeni su s prošlogodišnjih miion eura na 577 hiljada, dok su troškovi zarada povećani sa 559 na 613 hiljada.

Neraspoređena dobit kompanije na kraju juna vrijedila je 2,45 miliona eura. Luka Kotor je ove godine, na osnovu prošlogodišnje neto dobiti od 1,78 miliona eura, akcionarima podijelila dividendu od 715 hiljada eura, kao i bonus zaposlenima i članovima uprave od ukupno 120 hiljada eura.

Željeznički prevoz je prošle godine za prvih šest mjeseci imao gubitak od 154 hiljade eura, a sada ga je povećao na 346 hiljada eura i pored toga što je imao veće prihode od prodaje i više novca od dotacija iz državnog budžeta.

Prihodi od prodaje su iznosili 1,72 miliona eura i bili su veći za oko 300 hiljada u odnosu na isti period prošle godine, dok su od države za održavanje javne funkcije dobili 3,36 miliona eura oko sto hiljada više.

Troškovi poslovanja povećani su s prošlogodišnjih 2,16 miliona eura na 2,26 miliona, a dodatno rashodi za zarade sa 2,2 na 2,7 miliona eura. Ukupni akumulirani gubitak kompanije iznosi 26 miliona eura, prenose Vijesti.