Ekonomija

RUDNIK UGLJA: OBEZBJEĐUJEMO TRANSPARENTNOST RADA U SKLADU SA ZAKONOM

Autor Vasilisa Grgurević

Oni su se oglasili povodom, kako kažu, pojedinih medijskih navoda o navodnoj netransparentnosti rada kompanije Rudnika uglja AD Pljevlja.

Izvor: MONDO

Rudnik uglja AD Pljevlja posluje u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore, kao i opštim aktima kompanije koji su donijeti na osnovu tih propisa. Shodno tome, menadžment kompanije, kao i svi ostali zaposleni u istoj, dužni su da postupaju u skladu sa važećim Pravilnikom o poslovnoj tajni i Zakonom o zaštiti poslovne tajne.

To se navodi u saopštenju ove državne kompanije koje je upućeno par dana nakon što je objavljeno da su iz Rudnika na 14 Zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama koje im je BIRN uputio odgovorili da tražene informacije prema internom Pravilniku kompanije predstavljaju poslovnu tajnu, pa ih u ovom momentu ne mogu dostaviti.

Navode da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama predvidio razloge iz kojih se može ograničiti pristup informaciji ili djelu informacije kada se, između ostalog, radi o informaciji koja je poslovna tajna, te kada je to potrebno radi zaštite privatnosti, odnosno zaštite ličnih podataka.

"U proteklom periodu Rudniku uglja AD Pljevlja dostavljen je veći broj zahtjeva za pristup informacijama, naročito od strane određenog broja medija i nevladinih organizacija, a neki od tih zahtjeva odnosili su se na informacije koje u skladu sa zakonom i opštim aktima kompanije predstavljaju poslovnu tajnu, zbog čega nije bilo moguće odgovoriti pozitivno na iste. Napominjemo da se dijelom tih zahtjeva tražio i veliki broj ličnih podataka zaposlenih u Rudniku uglja, te da bi objelodanjivanje takvih podataka bilo u direktnoj suprotnosti sa zaštitom koju svakom zaposlenom u Rudniku uglja garantuju Ustav Crne Gore i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti", kazali su iz Rudnika.

Ističu da mogu da odobravaju dostavljanje samo onih informacija koje su konkretizovane u smislu da se tačno, jasno i precizno navedu informacija ili dokument koji su predmet interesovanja podnosilaca zahtjeva, uz ispunjavanje ostalih zakonskih uslova.

"Shodno tome, na bilo koje neodređene zahtjeve, koji očigledno imaju za cilj senzacionalističko izvještavanje o jednoj od najbitnijih energetskih kompanija u državi, a da pri tome zadiru u poslovne tajne kompanije i lične podatke lica na koja se odnose, Rudnik uglja ne može odgovoriti pozitivno. Napominjemo da su se neki od podnijetih zahtjeva odnosili na neodređeni broj dokumenata za višegodišnje periode, pa bi sve i da su takvi zahtjevi ispunjavali zakonske uslove za usvajanje (što nije bio slučaj), postupanje po istima iziskivalo višemjesečni rad većeg broja zaposlenih u Rudniku uglja, te se iz tog objektivnog razloga ne bi moglo postupiti u zakonom utvrđenim rokovima. Podsjećamo da svaki zahtjev za pristup informaciji mora da sadrži „naziv informacije ili podatke na osnovu kojih se ona može identifikovati“, a ovaj zakonski uslov svakako ne ispunjavaju zahtjevi koji traže „dostavljanje svih akata, ugovora, spiskova u proteklih pet godina“", poručuju iz Rudnika.

Ističu to da tokom ove godine Državna revizorska institucija (DRI) vršila reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2023. godinu i to da su ovom nadležnom organu dostavljeni svi podaci o poslovanju kompanije u skladu sa zakonom.

"Takođe, Rudnik uglja svakodnevno sarađuje i sa drugim nadležnim organima, pa tako u cjelosti i blagovremeno postupa po nalozima tužilaštva u svim onim situacijama za koje taj nadležni organ procjeni da je potrebno istražiti potencijalne nezakonitosti. O svim relevantnim informacijama, uključujući i one na koje se odnose zahtjevi za pristup informacijama, Rudnik uglja mjesečno i kvartalno informiše EPCG i nadležno Ministarstvo", navode iz Rudnika.

Ističu i da Rudnik dužan da po svakom pitanju postupa u skladu sa pozitivnim propisima i opštim aktima koji su na snazi u društvu.

"Ukoliko bilo koje lice smatra da neki od opštih akata nije u skladu sa zakonom ili da neka zakonska odredba nije u skladu sa Ustavom Crne Gore, može inicirati odgovarajuće procedure za stavljanje tih akata van snage, ali ni u kom slučaju ne može tražiti, ni očekivati, da Rudnik uglja postupa suprotno aktima koji su na snazi u trenutku postupanja. Izvještaji o radu i poslovanju kompanije javno su dostupni svim građanima Crne Gore kod nadležnih organa i institucija koji su pomenute informacije dužni da objavljuju", navode iz Rudnika.

Dodaju da se trenutno nalaze pred nekim od najvećih izazova u istoriji kompanije, kao što su realizacija projekta Izmještanja korita rijeke Ćehotine i zastoj rada Termoelektrane Pljevlja u trajanju od osam mjeseci.

"Imajući u vidu prethodno navedeno, naša molba za sva dobronamjerna lica, uključujući i zainteresovane medije i nevladine organizacije, je da podrže ogroman trud svih zaposlenih u Rudniku uglja da se ovi izazovi savladaju što uspješnije, te da nepotrebno senzacionalističkim izvještavanjem dodatno ne usložnjavaju i otežavaju rad Rudnika uglja u ovim okolnostima", zaključuju.