Ekonomija

ŠVAJCARSKI SUD ODBIO ZAHTJEV DA OPŠTINA BUDVA ISPLATI 40 MILIONA KONCERNU WTE ZBOG RASKIDANJA UGOVORA

Velika pravna pobjeda Opštine Budva u Ženevi: Sačuvali smo 40 miliona eura novca građana Budve

Izvor: Budva naš grad

Odlukom Švajcarskog Saveznog vrhovnog suda odbijen je zahtjev njemačko-austrijskog koncerna WTE/EVN da Opština Budva plati odštetni zahtjev zbog raskida ugovora za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima u iznosu od 41.409.086 eura. To je saopštio predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović.

Jovanović ističe da ovim se u žalbenom postupku potvrdila odluka arbitražnog suda sa sjedištem u Ženevi.

“Time smo dokazali da smo kao lokalna uprava sa pravom osporavali tužbene zahtjeve WTE jer smo smatrali da se na taj način pokriva korupcija u jednom od najštetnijih poslova u državi ikada. Nažalost u svemu ovome nismo imali podršku državnih organa niti u dovoljnoj mjeri zainteresovanost pravosudnih organa koji su propustili da do kraja procesuiraju i sankcionišu ovakvo ponašanje. Ova presuda višestruko je značajna zbog činjenice da potvrđuje da je Opština Budva pravno i činjenično raskinula ugovor zbog čega stičemo veće šanse u drugom arbitražnom postupku koji se vodi u Frankfurtu zbog izdavanja nezakonite garancija u iznosu od 66 miliona eura koju osporavamo”, naglasio je Jovanović.

Smatra da su “na najbolji mogući način zaštitili interese građana i njihov budžet jer nisu popustili pod pritiskom tadašnjih vladinih i političkih struktura da se nagodimo u ovom poslu”.

Poručio je da je ovo velika pobjeda za sve Budvane i zajvalio se pravnom timu koji čine zaposleni u Opštini Budva i timu advokata iz kancelarije DLA Piper Weiss iz Austrije kao i advokatima Miroju Jovanoviću i Dušanu Radosavljeviću.

"Iza nas je velika pravna bitka koju je lokalna uprava Opštine Budva vodila svakodnevno godinama unazad i u značajnoj mjeri opterećivala rad naše administracije. Potencijalno zaduženje od preko 100 miliona eura u ovom štetnom poslu smo uspjeli da saniramo za preko 40 miliona i predstoji nam velika borba u prvom arbitražnom postupku koja zahtijeva angažovanje svih kapaciteta i stabilnost lokalne uprave. Na ovaj način Opština Budva će umjesto otplate tuđih dugova koji se zasnivaju na sudski utvrđenoj korupciji moći da investira u razvoj grada kao što je izgradnja šetališta, nedostajućeg parking prostora, zdravstvenih i obrazovnih ustanova kao ipoboljšanje turističke infrastrukture. Praktično bez ikakve državne pomoći i vrlo često sa osporavanjem nadležnih državnih organa uspjeli smo da zaštitimo interese građana Budve i nastavićemo putem koji se pokazao kao jedino ispravni”, zaključio je Jovanović.