Ekonomija

ODBOR ZA EKONOMIJU: ĐELJOŠAJ DA VODI RAČUNA KAD DAJE PAUŠALNE OCJENE

Izvor CdM

Napominju da je sprovedeni proces i način izbora članova Savjeta u potpunosti u skladu sa EU zakonodavstvom, EU Direktivom i dobrom evropskom praksom.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Preporučujemo potpredsjedniku Vlade Niku Đeljošaju da dobro vodi računa kad daje paušalne ocjene, kojima udara na integritet članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, a koji su ujedno i poslanici aktuelne parlamentarne većine, koji su vršili selekciju i izabrali članove Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost EKIP, saopšteno je iz tog skupštinskog Odbora, piše CdM.

“Izražavamo zadovoljstvo što smo, kao članovi nadležnog odbora, postavili nove standarde kada je u pitanju intervjuisanje kandidata u Skupštini Crne Gore, a povodom izbora članova ovog Savjeta. Imenovali smo i Komisiju, koju su činila tri člana odbora iz pozicije i tri člana odbora iz opozicije, i koja je na kraju sačinila listu kandidata koji su zadovoljavali uslove konkursa”, kaže se u saopštenju Odbora.

Tvrde da je čitav proces selekcije i predlaganja kandidata protekao transparentno, profesionalno i objektivno, a posebno je vođeno računa da među pet izabranih kandidata bude makar jedna žena i makar jedan predstavnik manjina koji je ujedno ekonomista i predstavnik poštanske djelatnosti.

“Posebno smo zadovoljni što među kandidatima imamo doktora nauka, tri magistra i jednog magistranda. Savjet nije pod kontrolom ni stranih država, ni stranih službi, kontrolu nad izborom Savjeta imali su isključivo poslanici, i izabran je glasovima poslanika koji dolaze iz redova parlamentarne većine, ali i tadašnjeg Predsjednika odbora, koji je za vrijeme izbora ovog Savjeta, dolazio iz redova parlamentarne opozicije”, ističe se u saopštenju, prenosi CdM.

Napominju da je sprovedeni proces i način izbora članova Savjeta u potpunosti u skladu sa EU zakonodavstvom, EU Direktivom i dobrom evropskom praksom.

“U razgovoru sa Evropskom komisijom, koji smo imali kao nadležni odbor i delegacija Skupštine, upravo je sugerisano da u dijelu načina izbora članova Savjeta ne treba da bude izmjena u važećem Zakonu o elektronskim komunikacijama, kao i da Skupština Crne Gore treba da ostane nadležna za izbor Savjeta”, stoji u saopštenju.

Neprihvatljivo je, dodaju, da neko zakon koristi kao sredstvo za smjenu organa upravljanja regulatornog tijela, posebno sa pozicije ministra.

“Napominjemo da se radi o zakonskom rješenju koje se tiče najprofitabilnije oblasti, kao i oblasti čija su zakonska rješenja u postupku usaglašavanja sa EU direktivama, kako bi mogli da do kraja godine zatvorimo Pregovaračko poglavlje 10”, naglašeno je u saopštenju.

Podsjećaju da je upravo na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet od strane poslanika, za vrijeme intervjuisanja kandidata za izbor Savjeta EKIP-a, pokrenuto pitanje dogovora telekomunikacionih operatora prilikom formiranja cijena usluga, nakon čega je otvorena istraga o tom pitanju, piše CdM.

“Očekujemo od potpredsjednika Vlade za ekonomska pitanja, gospodina Đeljošaja, da pokaže proaktivan pristup kad su u pitanju anomalije koje postoje na tržištu elektronskih komunikacija, ali i trgovinskih lanaca, jer se od njega kao resornog ministra očekuje da isprati rad 44. Vlade na najbolji način i da ponudi rješenja kako cijene ne bi rapidno rasle, čime se smanjuju benefiti povećanja plata i penzija, na čemu Premijer sa svojim timom vrijedno radi”, zaključuje se u saopštenju.

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i poslanici u Skupštini Crne Gore koji su izabrali Savjet EKIP-a: Dejan Đurović, Tonći Janović, Mirsad Nurković, Zdenka Popović, Slađana Kaluđerović, Jelena Božović, Uglješa Urošević.