Ekonomija

PRVA BANKA U PLUSU 2,1 MILIONA EURA! Ovo je prvi put od 2020. godine da banka ima značajniji pozitivni rezultat

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Prva banka je za finansijske iskaze za 2023. godinu dobila mišljenje s rezervom nezavisnog revizora DFK International, više skretanja pažnje na nepravilnosti, kao i ocjenu da postoji “materijalno značajna neizvjesnost koja se odnosi na stalnost poslovanja”.

Izvor: MONDO/Anja Rašović

Prva banka je za period januar-jun ostvarila neto profit od 2,1 miliona eura, zahvaljujući obimnim mjerama štednje koje je sprovela uprava banke čiji je najveći vlasnik biznismen Aco Đukanović.

Neto prihodi od kamata iznosili su 4,5 miliona eura, dok su u istom periodu lani bili 4,1 miliona. Neto prihodi od naknada i provizija iznosili su 525 hiljada eura, dok su za isti period prošle godine bili 1,2 miliona eura.

Ostali prihodi povećani su sa prošlogodišnjih 356 hiljada eura na 2,1 milion, što je i glavni razlog pozitivnog rezultata. Ukupni rashodi bili su na nivou prošlogodišnjih, pišu Vijesti.

Ovo je prvi put od 2020. godine da banka ima značajniji pozitivni rezultat. Za cijelu 2023. godini banka je bila u plusu za svega 76 hiljada eura, u 2022. profit je bio 62 hiljade eura, dok je u 2021. godini banka imala gubitak od 4,4 miliona eura.

Međutim, to nije zunačajnije uticalo na smanjenje akumuliranog gubitka banke, jer je on na kraju prošle godine, prema ovom izvještaju, iznosio 33 miliona a sada na kraju juna bio je 32,9 miliona eura.

Prva banka je za finansijske iskaze za 2023. godinu dobila mišljenje s rezervom nezavisnog revizora DFK International, više skretanja pažnje na nepravilnosti, kao i ocjenu da postoji “materijalno značajna neizvjesnost koja se odnosi na stalnost poslovanja”.

Revizor navodi da Prva banka na dan 31. decembra 2023. godine nije imala usaglašene sve pokazatelje poslovanja s propisanim vrijednostima, da je procenat teško naplativih problematičnih kredita (NPL) iznosio 35,54 odsto (prosjek za cijeli bankarski sistem tada je iznosio 5,02 odsto), izloženost prema grupi povezanih lica iznosila je 37,89 odsto kapitala dok je zakonska granica do 25 odsto...

CBCG je u novembru sprovela kontrolu ove banke, dok uprava banke u decembru donosi odluku o dokapitalizaciji banke u vrijednosti od dva miliona eura po nominalnoj vrijednosti akcije banke od 127,82 eura.

Prva banka, kako je navedeno u izvještaju revizora, dobila je izvještaj o kontroli 30. januara ove godine.

“Kontrola je naložila sprovođenje strože klasifikacije za određeni broj klijenata s velikom izloženošću, što je uzrokovalo značajno povećanje NPL portfolija”, navedeno je izvještaju revizora.

Obavljena dokapitalizacija za 1,3 miliona, pišu Vijesti.
Montenegro berza je objavila da je izvršila registraciju emisije novih akcija iz dokapitalizacije Prva banke.

Broj upisanih akcija u ovoj emisiji iznosi 10.172, nominalne vrijednost 127,82 eura po akciji, što znači da je obavljena dokapitalizacija od nešto preko 1,3 miliona eura, odnosno 65 odsto ukupno ponuđenih u ovoj dokapitalizacije što je bio minimum da ona uspije.

U dokapitalizaciji nije učestvovala državna EPCG i dio malih akcionara. U drugom krugu dokapitalizacije preostale akcije moći će da uzmu akcionari koji su učestvovali u prvom krugu.