Ekonomija

LAKUŠIĆ: OČUVANJE CIJEVE, MORAČE I IZVORIŠTA BOLJE SESTRE MORA BITI PRIORITET

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

On je kazao da je EPA dala saglasnost na elaborat suprotno odredbama rješenja Uprave za vode o sanitarnim zonama zaštite izvorišta Bolje Sestre.

Izvor: Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) dala je saglasnost na elaborat o zaštiti životne sredine preduzeću Tehnoput za izgradnju postrojenja za proizvodnju asfalta, u trećoj zoni sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre, saopštio je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

On je kazao da je EPA dala saglasnost na elaborat suprotno odredbama rješenja Uprave za vode o sanitarnim zonama zaštite izvorišta Bolje Sestre.

Lakušić je poručio da očuvanje rijeka Cijevne, Morače i izvorišta Bolje sestre mora biti prioritet i da to uključuje i osiguranje da sve industrijske aktivnosti u njihovoj blizini budu strogo zabranjene.

Kako je rekao, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine nedavno je donijelo rješenje koje se odnosi na zaštitu rijeka Cijevne, Morače i izvorišta Bolje sestre.

“Preko svoje urbanističko-građevinske inspekcije zabranilo je gradnju asfaltne baze sa pratećim objektima kompanije Tehnoput”, kaže se u saopštenju.

Lakušić je kazao da zabrinjava činjenica da je EPA izdala novo rješenje kojim se daje saglasnost kompaniji Tehnoput za nastavak svojih aktivnosti.

On je naveo da je EPA, shodno članu 28 Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu, preduzeću Tehnoput, 5. jula ove godine, izdala rješenje kojim je data saglasnost na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za postrojenje za proizvodnju asfalta na urbanističkoj parceli.

“Koju čini dio katastarske parcele KO Cijevna, u zahvatu urbanističkog projekta „Skladišta i servisi Cijevna” u Golubovcima - Podgorica, shodno drugostepenom rješenju Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera od 10. juna prošle godine”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Regionalni vodovod, kao subjekt odgovoran za sprovođenje rješenja o zonama sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre, donesenog od Uprave za vode 12. decembra 2008. godine, odlučno se protivi postavljanju i izgradnji privrednih objekata u okviru zona sanitarne zaštite.

Lakušić je kazao da se preduzeće Tehnoput od 2014. godine više puta obraćalo Regionalnom vodovodu za davanje saglasnosti na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za postrojenje za proizvodnju asfalta – asfaltna baza.

“Svaki put je odgovor Regionalnog vodovoda bio: „U široj zoni sanitarne zaštite zabranjena je izgradnja industrijskih i drugih objekata čije otpadne vode i druge materije iz tehnološkog procesa proizvodnje mogu zagaditi površinske i podzemne vode, osim objekata od posebnog značaja za odbranu zemlje””, navodi se u saopštenju.

Zbog toga, kako je rekao Lakušić, ne mogu izdati saglasnost na dostavljenu dokumentaciju – elaborat o zaštiti životne sredine preduzeća Tehnoput za izgradnju asfaltne baze u III zoni sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre.

“Takav stav Regionalnog vodovoda potkrijepio je i Odbor direktora odlukom od 15. avgusta prošle godine, kojom je zauzeo izričit stav da se ne može dozvoliti preduzeću Tehnoput izgradnja postrojenja za proizvodnju asfalta unutar zona sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre”, naveo je Lakušić.

On je dodao da je posebno problematično što kompanije Putevi i Bemaks, koliko je poznato, nemaju potrebne vodne dozvole, koje su ključne za osiguranje da aktivnosti asfaltnih baza ne ugrožavaju vodne resurse i okolinu.

“U svjetlu tih činjenica, neophodno je pokrenuti proces izmještanja asfaltnih baza Bemaks i Putevi na adekvatnije lokacije”, kazao je Lakušić.

Taj proces, kako je rekao, zahtijeva koordinaciju i saradnju između različitih nadležnih institucija, kao i samih kompanija koje upravljaju bazama.

Lakušić je ukazao da nove lokacije moraju biti pažljivo odabrane, uz detaljne procjene uticaja na okolinu i u skladu sa svim zakonskim i regulatornim zahtjevima.

On je poručio da nadležne institucije moraju osigurati da se ta situacija riješi na način koji će zaštititi okolinu i zdravlje lokalnog stanovništva.

“Stanovnici Cijevne i drugih pogođenih područja zaslužuju mir i sigurnost i od presudne je važnosti da se njihova zabrinutost ozbiljno shvati i preduzmu konkretne mjere za rješavanje problema uzrokovanih asfaltnih bazama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je preduslov za uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja nulta tolerancija prema narušavanju zona sanitarne zaštite.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog opasnosti i posljedica koje sa sobom nosi davanje dozvola za rad postrojenja poput asfaltnih baza u blizini rijeka Cijevne i Morače”, kaže se u saopštenju.

Ta postrojenja, kako je rekao Lakušić, mogu imati značajan negativan uticaj na okolinu, posebno na vodne resurse i izvorište Bolje sestre.

On je poručio da je borba za očuvanje izvorišta Bolje sestre od suštinskog značaja, ne samo za Regionalni vodovod, već cjelokupni ekonomski i ekološki balans Crne Gore.

“Zato pozivamo sve relevantne institucije, organizacije i građane da se uključe i podrže napore u zaštiti tog jedinstvenog izvorišta, kako bi se očuvalo priodno bogastvo Crne Gore i obezbijedile potrebne količine pitke vode Crnogorskom primorju, koje generiše najveće prihode u budžetu”, navodi se u saopštenju.