Ekonomija

VLADA PLAĆA MILIONSKE RATE ZA BRODOVE

Autor Anđela Vukčević

Vlada mora da podmiri ovaj dug jer su krediti brodarskih kompanija obezbijeđeni državnim garancijama. Od ukupne sume rata barske plovidbe je 1,82 miliona dolara, a Crnogorske plovidbe 2,44 miliona eura.

Izvor: MONDO/Ivona Ulićević

Državne brodarske kompanije Crnogorska i Barska plovidba nemaju novca da plate redovne godišnje rate za kredite kod kineske Eksim banke, zbog čega će Vlada iz državnog budžeta platiti ovaj dug u ukupno iznos u od 4,26 miliona dolara.

Vlada mora da podmiri ovaj dug jer su krediti brodarskih kompanija obezbijeđeni državnim garancijama. Od ukupne sume rata barske plovidbe je 1,82 miliona dolara, a Crnogorske plovidbe 2,44 miliona eura.

Odluka da se plati novac iz državnog budžeta donijeta je juče na sjednici Vlade.

“ Vlada je prihvatila zahtjev banke za izmirenje dospjelih obaveza, po osnovu garancija izdatih za navedene kreditne, imajući u vidu da kompanije nisu u mogućnosti da izmire svoje obaveze, u skladu sa planom otplate kredita. U tom cilju, Vlada je dala saglasnost da se Exim Kina banci izmiri iznos od ukupno 4.269.843 američkih dolara od čega 2.441.683 dolara za obaveze dospjele u okviru kreditnog aranžmana sa Crnogorskom plovidbom i 1.828.160 dolara, za obaveze dospjele u okviru kreditnog sa Barskom plovidbom. Ministarstvo finansija je zaduženo da, nakon plaćanja garantovanog iznosa, dostavi potrebnu dokumentaciju Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, kako bi bile preduzete sve potrebne radnje radi zaštite imovinsko-pravnih interesa države”, saopšteno je iz Vlade.

Kupovinu četiri broda (po dva za obje kompanije) koštala je 102 miliona dolara od čega je kredit Crnogorske plovidba 55 miliona, a Barske plovidbe 46,4 miliona.

Do kraja otplate cjelokupnog kredita prema Exim banci Crngorska plovidba ima još jednu ratu koja dospijeva u januaru naredne godine.

Barska plovidba je kredit od Exim banke dobila u martu 2013. godine. Kredit je uzet sa pet godina grejs perioda i 15 godina otplate i kroz taj kreditni aranžman nabavljena su dva balk keriera - za prevoz rasutih tereta, nosivosti 36.000 tona. prva rata je plaćena u julu 2018.

Iz doskorašnjeg ministarstva saobraćaja i pomorstva kojim je rukovodio ministar Filip Radulović “Vijestima” je ranije rečeno da su u prethodnom periodu obje kompanije bile suočene sa nizom izazova, počevši od značajne fluktuacije vozarina na globalnom pomorskom tržištu, usljed koje nijesu imale mogućnost da same otplaćuju rate kredita prema Exim banci sopstvenim sredstvima.

“Dakle, potrebno je razumjeti da ova brodarska društva nisu održiva na način na koji su do sada funkcionisala, posebno kada se imaju u vidu predstojeće obaveze koje se odnose na povraćaj neusklađene državne pomoći, a koje će dodatno opteretiti poslovanje oba privredna društva. Vjerujem da je restrukturiranje jedini način da pokušamo da sačuvamo brodove i kompanije. Restrukturiranje bi trebalo da dovede do umanjenja poslovnih rashoda u poređenju sa ukupnim prihodima, pored ostalog zbog ekonomije obima, jer bi jedno brodarsko društvo upravljalo sa sva četiri broda”, rekao je Radulović.

Prema podacima Agecnije za zaštitu konkurencije iz decembra prošle godine ovim kompanijama je nezakonito isplaćivana državna pomoć za izmirenje kredita zbog čega taj novac moraju da vrate u državni budžet od čega Crnogorska plovidba 28,33 miliona eura i Barska plovidba 6,15 miliona eura.