Ekonomija

PORESKA UPRAVA: PRIVREMENO ZATVORENO 17 OBJEKATA, IZDATA 374 PREKRŠAJNA NALOGA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Naglašavaju da njihovo prisustvo na terenu umnogome je uticalo na povećanje stepena poreske discipline, dobrovoljnosti u prijavljivanju i plaćanju poreskih obaveza.

Izvor: MONDO

U periodu od od početka maja do kraja jula ove godine, poreski inspektori izvršili su 2.130 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika što je za 16 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, ali je broj utvrđenih nepravilnosti za 25 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 274, saopšteno je iz Poreske uprave, prenose Vijesti.

Ističu da su po tom osnovu izdata 374 prekršajna naloga što je za 29 odsto više u odnosu na lani, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 1.260.600 eura.

“U periodu od 1. maja do 31. jula zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosilo je 748.980 eura od čega je naplaćeno 690.746 eura ili 92%. Naplata novčanih kazni je veća u odnosu na isti period prethodne godine za 66 odsto, a odnosi se na poreske obveznika koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima)”, navode iz PU.

U ovom periodu privremeno je zatvoreno 17 objekata.

“Rezultati pokazuju da sa manjim brojem kontrola je utvrđeno više nepravilnosti. Razlog je što se poreski inspektori analizom rizika posebno pripremaju za ciljane kontrole obveznika kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga. Poreski inspektori kontinuirano vrše intezivne kontrole u dijelu opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i sjevernim opštinama”, ističe se u saopštenju, pišu Vijesti.

Naglašavaju da njihovo prisustvo na terenu umnogome je uticalo na povećanje stepena poreske discipline, dobrovoljnosti u prijavljivanju i plaćanju poreskih obaveza.

“Veliki broj poreskih obveznika izmirio je i prethodna dugovanja po osnovama koje nijesu bile predmet kontrola. Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707. Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa možete poslati na mejl adresu poreskauprava@tax.gov.me radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti”, navode iz PU.