Ekonomija

NASTAVLJA SE SERIJA PORESKIH BLOKADA KNŽEVIĆEVOG "REKREATURSA"

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Kako “Rekreaturs” nije izmirio obavezu, to je Uprava donijela rješenje o upisivanju hipoteke.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva ponovo je blokirala atraktivni zemljišni kompleks od tri hektara u zaleđu plaže Kamenovo, nadomak Svetog Stefana, vlasništvo budvanske kompanije “Rekreaturs” biznismena Duška Kneževića, stavljajući hipoteku na ime poreskog duga od 158 hiljada eura, koju ova firma nije platila za prošlu godinu.

To potvrđuje list nepokretnosti u koji su Vijesti imale uvid.

“Hipoteka – poresko potraživanje u iznosu od 158.100,15 eura u korist Opštine Budva, sukorišćenje i susvojina – Rekreaturs DOO Budva “, upisano je 9. jula kao teret na imovinu firme, pozivajući se na rješenje opštinske Uprave lokalnih javnih prihoda.

Ovim je nastavljena serija blokada, koje Opština kao jedinu mogućnost ima kako bi se nagomilani višegodišnji neplaćeni dug na ime poreza na nepokretnost naplatio od firme koja je u vlasništvu Atlas banke Duška Kneževića, a u koju je prije pet godina uveden stečaj.

Zemljišni kompleks na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, je svojina države Crne Gore, a sukorišćenje je upisano na “Rekreaturs DOO Budva”, koji je vlasnik najvećim dijelom, dok manji dio imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka u stečaju.

Osnivač firme “Rekreaturs Budva”, kako piše u Centralnom registru, je Atlas banka sa 99,7 odsto kapitala, a preostali dio se vodi na firmu HTP “Atlas hotels group”, kako pišu Vijesti.

To što se godinama unazad ne plaća porez, iz Kneževićeve firme su, reagujući krajem prošle godine kada je Opština takođe upisala hipoteku, kao krivca označili stečajnu upravu, koju su upozorili da se izmire obaveze prema Opštini Budva na ime prodaje imovine banke.

Uprava lokalnih javnih prihoda je još krajem februara, postupajući po službenoj dužnosti pokrenula postupak prinudne naplate poreskog duga za 2023. u iznosu od 145.117 eura, kao i kamate za neblagovremene izmirene obaveze u iznosu od 12.973 eura, ukupno 158.100 eura.

Kako “Rekreaturs” nije izmirio obavezu, to je Uprava donijela rješenje o upisivanju hipoteke.

Podsjećamo, i početkom novembra prošle godine Uprava lokalnih javnih prihoda upisala je dvije hipoteka na ukupno 175 hiljada eura poreskog duga.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 77.87,51 eura u korist Opštine Budva - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva na dijelu sukorišćenja i susvojine “Rekreaturs” DOO Budva”, upisano je 8. novembra kao teret u katastarsku evidenciju na imovinu Kneževićeve kompanije.

Dan kasnije u katastru upisana je nova hipoteka.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 98.162,91 eura u korist Opštine Budva - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budvana dijelu sukorišćenja i susvojine “Rekreaturs” DOO Budva”, piše u listu nepokretnosti.

Time se samo nastavlja dugogodišnja agonija lokalne uprave koja praktično nema mogućnosti da od posrnule kompanije, nekada jednog od najmoćnijih crnogorskih biznismena bliskog DPS vlasti, naplati poreski dug koji premašuje pola miliona eura.

Sa druge strane, kako su Vijesti nedavno objavile, prodata imovina u vrijednosti od 17 miliona eura, priznata potraživanja od 75,7 miliona eura, isplaćenih 64 miliona eura Fondu za zaštitu depozita i pola miliona za izlučna i obezbijeđena potraživanja, naplaćenih 37,4 miliona eura dospjelih potraživanja po kreditima i kreditnim karticama... je bilans rada stečajne uprave Atlas banka kojom rukovodi stečajni upravnik Mirko Radonjić u protekom petogodišnjem periodu. Stečaj u Atlas banku koja je u vlasništu biznismena Duška Kneževića je uveden 5. aprila 2019. godine. Ukupni depoziti kod ove banke kada je uveden stečaj bili su 189 miliona eura, od čega su zaštićeni, u pojedinačnim iznosima do 50.000 hiljada i za koje je garantuje Fond za zaštitu depozita su bili 89 miliona eura, kako pišu Vijesti.

“Prema poslovnim evidencijama banke priznata potraživanja povjerilaca su na 31. decembar prošle godine 2023. godine iznosila 75,5 miliona eura. Banka je u periodu od 05.04.2019. do 31.12.2023. godine Fondu za zaštitu depozita prenijela 61 milion eura ili 72,9 odsto vrijednosti isplaćenog novca od strane Fonda. Banka je u ovoj godini prenijela Fondu još tri miliona eura (zaključno sa krajem maja), što ukupno iznosi 64 miliona eura, od uvođenja stečaja, odnosno 76,5% od ukupno isplaćenih sredstava od strane Fonda na ime garantovanih depozita”, naveli su iz Atlas banke u stečaju, dodajući da je Fond za garantovane depozite isplatio klijentima banke 83,7 miliona.

Zemljišni kompleks na Kamenovu potražuje kosovska Agencija za privatizaciju, koja pokušava da dokaže da je firma “Rekreaturs” iz Prištine stvarni vlasnik 33 hiljade kvadrata, a ne istoimena firma čije je sjedište u Budvi, a koju kontroliše Knežević.

S druge strane, mještani su već pred sudom dokazali da je dio Kamenova njihova imovina koja im je oteta. Pred sudom su dobijeni sporovi i djelovi kompleksa će morati biti vraćeni starosjediocima poslije gotovo pola vijeka.