Ekonomija

MINISTARSTVO FINANSIJA: OSTVAREN SUFICIT BUDŽETA

Autor Balša Janković Izvor MINA

Prema podacima Ministarstva, u državnoj kasi u prvih pola godine prihodovano je 75,4 miliona eura ili 6,1 odsto više u odnosu na plan za prvih šest mjeseci, odnosno 72,7 miliona eura više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

U prvih šest mjeseci je, uzimajući u obzir ostvarene prihode i rashode, ostvaren suficit budžeta u iznosu od 30,4 miliona eura ili 0,4 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su podaci Ministarstva finansija.

“To je u poređenju sa planom, koji predviđa ostvarenje deficita od 153,4 miliona eura , za 183,9 miliona eura bolji rezultat”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za period januar – jun.

Iz Ministarstva su rekli da uprkos projektovanom deficitu za jun od čak 12,1 milion eura u ovom mjesecu ostvaren suficit budžeta od 0,5 miliona eura .

Prema podacima Ministarstva, u državnoj kasi u prvih pola godine prihodovano je 75,4 miliona eura ili 6,1 odsto više u odnosu na plan za prvih šest mjeseci, odnosno 72,7 miliona eura više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da, izuzimajući prihode jednokratnog karaktera, prihodi budžeta za šest mjeseci u odnosu na posmatrani prošlogodišnji period veći su 193,5 miliona eura ili 17,6 odsto.

“Naime, prihodi budžeta za šest mjeseci iznosili su 1,31 milijardu eura ili 18,6 odsto procijenjenog BDP-a, što je u odnosu na isti period prethodne godine veće 72,7 miliona eura ili 5,9 odsto”, navodi se u saopštenju.

Od toga, u odnosu na prethodnu godinu, prihodi po osnovu poreza na dobit preduzeća veći su 50 miliona eura ili 35,4 odsto, u odnosu na plan, odnosno preko 45 odsto više u odnosu na prošlogodišnji posmatrani period.

“Prihod od poreza na dohodak fizičkih lica, bilježe skok od 22 odsto, u odnosu na plan i čak 48,4 odsto više u odnosu na prošlu godinu”, rekli su iz Ministarstva.

Po osnovu doprinosa zabilježen je rast od 4,8 odsto u odnosu na plan ili 10,2 odsto više u odnosu na posmatrani period prošle godine.

“Od akciza u navedenom periodu prihodovano je četiri miliona eura više nego što je planirano, odnosno 23,5 miliona EUR više nego što je to bio slučaj prethodne godine, u istom period. Po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) u odnosu na prošlogodišnji period prihodovano 60,4 miliona eura ili 12,7 odsto više”, navodi se u saopštenju.

Intenzivirane aktivnosti Poreske uprave, u proteklih pola godine, u domenu kontrole i obrade zahtjeva, ubrzale su dinamiku povraćaja PDV-a, te je povraćaj uvećan 7,4 miliona EUR ili 15,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Navedeno je imalo svojevrstan uticaj na stimulisanje poslovnog ambijenta i ukidanje biznis barijera u privredi.

Takođe, rast bilježi i kategorija - ostali prihodi i to 4,6 miliona eura ili 12,9 odsto od plana.

“Istovremeno, prihodi budžeta u junu iznosili su 222,6 miliona EUR, što je u odnosu na isti mjesec prethodne godine manje 29,9 miliona EUR ili 11,8 odsto. Razlog značajnog odstupanja u odnosu na prošlu godinu su uplate koje su realizovane u posmatranom periodu prethodne godine, po osnovu prekida hedžing aranžmana iz 2021. godine, i to u iznosu od 59,9 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

U poređenju sa planom za jun, prihodi budžeta bilježe blagi rast od 0,6 miliona eura ili 0,3 odsto.

Izdaci budžeta za period od januara do juna iznosili su 1,28 milijardi eura ili 18,2 odsto procijenjenog BDP-a i manji su 108,5 miliona eura ili 7,8 odsto u odnosu na planirane.

“U odnosu na isti period prošlegodine, bilježi se rast izdataka 19,3 odsto, dominantno zbog izdvajanja za isplatu prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno povećanja minimalne penzije, transfera institucijama i značajnije kod institucija javnog zdravlja, kao i rasta izdvajanja za bruto zarade, što je posljedica usvajanja granskih kolektivnih ugovora kojima su povećane zarade zaposlenih u javnom sektoru u prošloj godini”, precizira se u saopštenju.

Kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 59,9 miliona eura , što predstavlja čak 82,4 odsto plana kapitalnog budžeta za ovaj period, odnosno 63,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“U junu tekući izdaci tekućeg budžeta iznose 84,41 milion eura što je 2,04 milion EUR odnosno 2,4 odsto manje od plana, dok su u odnosu na jun prošle godine ti izdaci manji 0,38 miliona eura ili 0,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su ocijenili da polugodišnji budžetski pokazatelji svjedoče da je pažljivim planiranjem, racionalizovanom potrošnjom i odgovornim upravljanjem javnim finansijama, moguće unaprijediti ekonomsku stabilnost, povećati prihode, smanjiti potrošnju, ostvariti veću realizaciju kapitalnog budžeta, uz pravovremeno i potpuno izvršenje svih budžetskih obaveza.

Možda ce vas zanimati