Ekonomija

AERODROMI PLANIRAJU PRILAGOĐAVANJE TAKSI KAKO BI BILI KONKURENTNIJI

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Ministarstvo saobraćaja podržava inicijativu uprave Aerodroma Crne Gore (ACG) da prilagodi aerodromske takse

Izvor: MONDO

Ministarstvo saobraćaja podržava inicijativu uprave Aerodroma Crne Gore (ACG) da prilagodi aerodromske takse i da, na taj način, pokuša da vrati dio avio-kompanija koje Crnu Goru povezuju sa Evropom i tokom zime, ali i da se dovede nove prevoznike, kako pišu Vijesti.

To je saopštila ministarka saobraćaja Maja Vukićević tokom sastanka sa rukovodstvom Aerodroma Crne Gore na čelu sa predsjednicom Odbora direktora, Jelenom Maraš i izvršnim direktorom, Rokom Tolićem.

"U radu državnih kompanija se, uz poslovnu logiku, moramo rukovoditi i javnim interesom. Razumijem da su ACG jedna od kompanija koja se izdvaja po poslovnim i finansijskim rezultatima, ali, istovremeno, moramo znati da je naš cilj da kompanija služi i interesu građana", rekla je Vukićević.

Dodala je da uz profit kojim se ACG mogu pohvaliti, mora se misliti i na interes javnosti.

"U tom smislu, apsolutno podržavamo inicijativu uprave ACG da prilagodi aerodromske takse i da, na taj način, pokuša da vrati dio avio-kompanija koje Crnu Goru povezuju sa Evropom i tokom zime, ali i da dovedemo nove prevoznike. Rezultate očekujemo od 2025. godine jer je to sezona koju ovaj tim priprema", naglasila je Vukićević.

Ona je istakla i da, na tom putu, ACG više ne treba samostalno da podnose finansijski teret već da očekuje i podršku privrede.

"Podsjećam, ACG su tokom 2022. i 2023. godine avio-kompanijama odobrili 17,6 miliona eura popusta na bazi Podsticajne šeme. Sada očekujem da se u taj proces uključi i privreda", saopštila je Vukićević.

Maraš je ukazala na značaj sinhronizovanog nastupa uprave kompanije, resornog ministarstva i Vlade.

"Mi smo na istom zadatku i naša komunikacija mora biti efikasna. Izgovori i zastoji neće postojati i zato smo zahvalni koleginici Vukićević na tome što je otvorila novi put našoj saradnji", izjavila je Maraš.

Njen stav dijeli i izvršni direktor ACG, Roko Tolić.

"Kada vertikala vlasti prepoznaje i podržava interes javnosti, ali i nastojanja poslovne zajednice, onda takva podrška obavezuje i smatram da uspjeh ne bi smio izostati", kazao je on.

Od 1. januara do kraja jula, ACG su, kako je saopšteno, opslužili preko milion i po putnika što je 17 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine i 11 odsto više u poređenju sa 2019. godinom.