Ekonomija

NEMA ZASTOJA U ISPLATAMA IZ BUDŽETA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Vlada je na održanoj 42. sjednici donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojom su definisane i nadležnosti novih i “starih”, podijeljenih ministarstava

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Do usvajanja predloga rebalansa budžeta za ovu godinu kojim će se u sistem uvesti nova ministarstva sve obaveze se redovno servisiraju i neće biti nikakvih zastoja u isplati plata i penzija za naredni mjesec.

To je za “Vijesti” zvanično kazao direktor Direktora za budžet u Ministarstvu finasija Bojan Paunović.

“Vijesti” su pitale da li novi ministiri i ministri resora koji su podijeljeni mogu da isplaćuju novac jer ih pod tim imenima nema u budžetu i da li će kasniti isplata julske zarade jer neće stići sve da se završi kada je u pitanju razdvajanje resora.

“Prilikom izrade Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, Vlada je predvidjela posebnu normu, odnosno, definisala ko su pravni sljedbenici ministarstava kojima je dato ovlašćenje da koriste novac. Drugim riječima, svi zaposleni će dobiti redovno novac i sve obaveze koje su nastale će se fiansirati redovno”, rekao je Paunović.

Vlada je na održanoj 42. sjednici donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojom su definisane i nadležnosti novih i “starih”, podijeljenih ministarstava

Prema njegovim riječima u toku je izrada rebalansa budžeta koji predviđa nove organizacione jedinice gdje će svima biti definisarni platni razredi i iznos novca kojim će raspolagati.

“Intenzivno radimo na pripremi rebalansa i pokušavamo da on bude krajem ovog ili početkom narednog mjeseca. Njegovo usvajanje zavisiće od dinamike rada parlamenta”, rekao je Paunović.

U Skupštini Crne Gore 23. jula izglasana je rekonstrukcija Vlade Milojka Spajića gdje su dio izvršne vlasti postale NSD i DNP, kao i Bošnjačka stranka. Rekonstruisana vlada ima 32 člana od čega 26 ministarstava, sedam potpredsjednika od kojih su dva istovremeno i ministri.

Od 32 člana u rekonstruisanoj Vladi će biti šest žena, odnosno, 18,75 odsto, što je za jedan odsto više nego u dosadašnjoj postavci Spajićeve Vlade.

Dosadašnja Vlada je od 23 člana imala četiri žene, ili 17,39 odsto.

Kada je riječ o partijama koje imaju najviše članova Vlade, prednjači Pokret Evropa sad (PES) koji ima 10 članova i premijera. Slijedi Demokratska Crna Gora koja ima šest članova u Vladi, koalicija za Budućnost Crne Gore i Bošnjačka stranka (BS) po pet, Albanski forum i Socijalistička narodna partija (SNP) po dva i Albanska alijansa jednog predstavnika. Ma. M.