Ekonomija

ZVANIČAN POČETAK RADOVA NA IZGRADNJI TOPLOVODA U PLJEVLJIMA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Kazao je da će Vlada nastaviti da podržava razvojen projekte u Pljevljima i drugim crnogorskim opštinama.

Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade, Milojko Spajić i ministar energetike Saša Mujović ozvaničili su danas početak radova na izgradnji toplovoda u dužini od 2,3 kilometra, koj se radi u okviru projekta toplifikacije Pljevalja.

Spajić i Mujović u pratnji predsjednika Opštine Pljevlja Daria Vraneša i direktora Elektroprivrede Ivana Bulatovića obišli su radove na ekološkoj rekonstrukciji Termoelktrane u okviru koje se i radi projekat toplifikacije najsjevernijeg crnogorskog grada.

"Vrlo sam srećan da danas možemo konkretne stvari da radimo u Pljevljima i toplifikacija koja se pominje još od mog djetinjstva, počinje prvi put da se radi. Očekujemo da intenzitet radova krene vrlo brzo i da imamo grad koji će da dobije najzad ono što je zasluživao od početka i toplifikaciju i ekološku rekonstrukciju sledeće godine. Tako da očekujemo da će radovi napredovati po planu", rekao je Spajić.

Kazao je da će Vlada nastaviti da podržava razvojen projekte u Pljevljima i drugim crnogorskim opštinama.

Mujović je kazao da su "obećali građanima Pljevalja da će ovaj grad i točak ovog grada zarotirati u nekom drugom smjeru i da će se u ovom gradu raditi, graditi i da djeca ovog grada neće tražiti sreću daleko odavde i da će se u Pljevlja vraćati a ne odlaziti".

"Danas sa ponosom mogu istaći da Pljevlja predstavljaju najveće gradilište u Crnoj Gori. Danas sa početkom izgradnje toplovoda mi pretvaramo u stvarnost želja i stremljenja brojnih generacija koje su iza nas i udaramo temelje rješenja ekološkog problema, koji je mučio Pljevlja toliko godina za nama“, rekao je Mujović.

Kazao da su pored ovog aktuelni i drugi projekti "koji idu u prilog tezi da Pljevlja predstavljaju najveće gradilište".

"Vrlo brzo počinje izmještanje toka rijeke Ćehotine, sve je spremno oko izgradnje male hidroeletrane Otilovići. U toku je najveći projekat iz oblasti energetske efikasnosti koje je pokrenula ova država, projekat koji je težak 8,8 miliona eura. Vrlo brzo se očekuje izgradnja još jedne male hidroelektrane Durutovići, a u toku je i proces rekonstrukcije gradskog vodovoda kako bi se smanjili nevjerovatno veliki gubici na vodovodnoj mreži u Pljevljima. Za osam mjeseci ova Vlada je uradila jako puno, napravljeni su veliki koraci. Krenuli smo nećemo stati i želimo da ispunimo obećanje da će Pljevlja biti ugodan kutak za život“, rekao je Mujović.

Bulatović je kazao da su počeli sa izgradnjom toplovoda od Termoelektrane do raskrsnice kod Vektre Jakić u dužini od 2,3 kilometra.

"Napravili smo i projekat za cijelu toplifikaciju u dužini od 6,3 kilometra, tako da očekujemo da će taj projekat vrlo brzo zaživjeti i da ćemo vrlo brzo stići do tačke odakle bi trebala da krene dalja realizacija i povezivanje sa glavnim toplanama grada. Na taj način ćemo obezbijediti i čistiji vazduh za građane Pljevalja", rekao je Bulatović.

Kazao je da je ostatak u nadležnosti Opštine za Pljevlja i Uprave za kapitalne projekte.

Na građevinskoj tabli napisano je da će prva faza projekta biti realizovana do maja naredne godine.

Vraneš je kazao da je danas istorijski dan za Pljevlja, jer se konačno poslije 40 godina kreće ssa projektom toplifikacije Pljevalja.

"Vjerujem da će se ova Vlada i ova lokalna samouprava isključivo zajedno uspjeti da ovaj projekat dovede do kraja“, rekao je Vraneš.

Spajić je kazao i da će uskoro biti urađeno idejno rješenje brze ceste od Crnče do Pljevalja i dalje preko Goražda do Sarajeva.

"To je jedan od ključnih putnih pravaca. Trenutno se do Pljevalja putuje dva i po sata od Podgorice a uskoro će biti ispod dva sata, ali prrvo da riješimo put Vrulja Mijakovići. Kada se završi brza cesta biće potrebno sat i po“, rekao je Spajić.

Kako je ranije saopšteno iz Elektroprivrede Crne Gore, osnovni cilj projekta je zaštita životne sredine koja se ogleda u gašenju šest najvećih kotlarnica u centru gradu, među kojima je i kotlarnica u Skerlićevoj ulici iz koje se zagrijavaju stanovi i poslovni prostori u centru grada.