Ekonomija

MILOVIĆ: EVROPA SAD 2 PREDSTAVLJA TEKTONSKI POTRES ZA CRNOGORSKU EKONOMIJU I JAVNE FINANSIJE

Autor Vasilisa Grgurević

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je danas da je pokrenuta spirala “sloma” javnih finansija i potpunog “uništenja” crnogorske ekonomije.

Izvor: DPS Crna Gora

“Desiće se: fiktivni rast životnog standarda, stvaran rast cijena svih proizvoda i usluga, rast sive ekonomije, uništenje Fonda PIO i javnog penzionog sistema, prodaja državne imovine u bescjenje, rast zaduženosti i javnog duga Crne Gore”, napisao je Milović u objavi na mreži X.

Crna Gora se, prema njegovim riječima, nalazi na ivici “ambisa” i izvjestan joj je, kaže, grčki scenario.

“Sumanuti populističko potrošački model razvoja i nerealna očekivanja, vode državu u bankrot a građane na ulice! Evropa sad 2 predstavlja TEKTONSKI potres za crnogorsku ekonomiju i javne finansije. Upozoravamo odavno da je povećanje plata na ovaj način jedino moguće uz nova zaduženja, povećanja javnog duga ili smanjenje doprinosa za penzije, ili kroz nove poreske namete ili promjenu stope PDV-a; Moramo cijeniti napore prošlih generacija i njihova višedecenijska izdvajanja u fond PIO. Za fond PIO je vezano preko 360.000 građana, 250.000 zaposlenih i 110.000 penzionera”, naveo je Milović.

Realna ekonomija i istorija su, prema njegovom mišljenju, do sada pokazale da se pitanja povećanja životnog standarda, samim tim i plata, “ne mogu postići kratkoročnim i brzim rešenjima”.

“Suština ovako predstavljenog populističkog modela se upravo ogleda u u nuđenju lakih kratkoročnih rešenja za kompleksne ekonomske probleme sa kojima se suočava crnogorsko društvo i privreda. Smatram da je ovakav ekonomski model pogrešan i da će dovesti do rušenje povjerenja, podsticanja zabluda i razočarenja svih građana Crne Gore. Još jedna u nizu, prevara, obmana i zabluda koje predstavljaju konačnu fazu Kazino ekonomije, crno ili crveno! Crno da crnje ne može”, stoji u objavi Milovića.