Ekonomija

OPŠTINA BUDVA BLOKIRALA JADRANSKI SAJAM

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Kompanije koje kontroliše Duško Knežević godinama ne plaćaju porez koji je narastao na više od sto hiljada eura

Izvor: MONDO

U jeku turističke sezone, dok se na budvanskom Jadranskom sajmu odvija ljetnji bazar, Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala je sajamski kompleks zbog poreskog duga od gotovo 100 hiljada eura na ime poreza na nepokretnost dvije kompanije koje kontroliše sada pritvoreni biznismen Duško Knežević, prenose Vijesti.

Hipoteka Uprave lokalnih javnih prihoda u ukupnom iznosu od 46.897 eura na ime poreza na nepokretnost, kako stoji u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, upisana je 9. jula na imovinu firme “Expo invest” i “Jadranski sajam”, koje su povezane s Kneževićem.

“Hipoteka - poresko potraživanje u iznosu od 48.897,57 eura u korist Opštine Budva svojina ‘Expo invest’”, piše u listu nepokretnosti na parcelama gdje se nalaze hale jadranskog sajma.

Prethodno, u februaru ove godine, Uprava lokalnih javnih prihoda takođe je upisala hipoteku na iznos od 53.089 eura.

Istog dana, odnosno 9. jula, osvanula je hipoteka i na imovinu firme “Expo Budva”, zajedničke firme Jadranskog sajma i Opštine.

“Hipoteka - rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja - Uprave lokalnih javnih prihoda u ukupnom iznosu od 65.391 eura u korist Opštine Budva”, piše kao teret u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Takođe, Uprava lokalnih javnih prihoda je u februaru i na ove parcele upisala hipoteku na iznos poreskog duga od 50.320 eura.

Riječ je o kompanijama koje su poreski dužnici i na čijoj imovini je i ranije lokalna uprava kao garanciju upisivala hipoteke. U pitanju su parcele na kojima se nalaze sajamske hale i ostali objekti.

Opština i “Jadranski sajam”, firma u većinskom vlasništvu Atlas grupe, čiji je osnivač Duško Knežević, osnovale su zajedničku kompaniju “Expo Budva”, s ciljem da se na objedinjenim parcelama, vlasništvu i jednih i drugih, gradi savremeni sajamski i kongresni centar. Međutim, do realizacije te ideje nije došlo, a Opština godinama unazad ima svoje predstavnike u upravljačkoj strukturi. Do razmimoilaženja je došlo prije četiri godine, nakon što je mimo odobrenja Opštine, “Expo Budva” dala saglasnost turskoj kompaniji “Mia investments” da gradi luksuzni hotel “Mia Budva” sa dvije kule od 15 i 16 spratova, na parceli od 8.500 kvadrata ispred sajamskih hala, koja je u vlasništvu firme “Safiro beach”, a iza koje, prema navodima Kneževića, stoje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović. Oni su takve tvrdnje odbacili, prenose Vijesti.

Turci su početkom juna ponovo dobili saglasnost od Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine za svoj projekat, ali je Opština to rješenje ponovo osporila pred Upravnim sudom.

U cijeli slučaj uključeno je Specijalno državno tužilaštvo, koje je reagovalo na osnovu krivičnih prijava nekadašnjeg gradonačelnika Dragana Krapovića, aktuelnog ministra odbrane, ali i po prijavi bivšeg pomoćnika sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđa Zenovića.

Viši sud u Podgorici odbacio je prošle sedmice optužnicu protiv vlasnika Atlas grupe okrivljenog Duška Kneževića kojom se tereti da je organizovao kriminalnu organizaciju preko čijih članova je oprao i utajio nekoliko desetina hiljada eura.

Međutim, pred okrivljenim Duškom Kneževićem i njegovim advokatskim timom predstoji mnogo posla, jer u Višem sudu u Podgorici čekaju mnogi sudski procesi, pa treba pripremiti odbranu od nekoliko optužnica koje je podiglo Specijalno državno tužilaštvo.

To tužilaštvo u više procesa označilo ga je organizatorom kriminalne grupe, koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura.

Iz podgoričkog Višeg suda početkom jula 2021. godine saopštili su da je protiv okrivljenog Kneževića dostavljeno sedam optužnica radi kontrole opravdanosti i zakonitosti, pišu Vijesti.

Šest je potvrđeno dok je jedna vraćena na dopunu istrage.