Ekonomija

INSPEKCIJE IZREKLE 910 HILJADA EURA KAZNI, 42 OBJEKTA ZATVORENA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Kako su objasnili, najveći broj objekata zatvoren je u Herceg Novom, zbog rada nedeljom i u dane državnih praznika...

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove (UIP) su u šest primorskih opština tokom prvih 15 dana pojačanog inspekcijskog nadzora izvršili ukupno 1.817 inspekcijskih nadzora tokom kojh je utvrđeno 1.416 nepravilnosti i izrečeno novčanih kazni u ukupnom iznosu od 910.260 eura, prenose Vijesti.

Iz UIP su kazali da je veliki broj nadzora i prisutnost inspektora i u perifernim djelovima opština, uključujući i nacionalne parkove, turističke centre na sjeveru, rafting destinacije, rezultat predanog rada inspektora, kao i logističke potpore koja je ključna da se pokrije što veći dio terena sa kadrovskih kapacitetima koji su na raspolaganju u ovom momentu.

"Poštujući načelo preventivnosti statistički podaci pokazuju da su u preko 20 odsto slučajeva inspektori djelovali preventivno. Tokom izvještajnog perioda zatvorena su ukupno 42 objekta od čega sedam objekata zbog rada bez prijave trgovine, a preostalih 35 zbog rada nedeljom i rada za vrijeme državnog praznika", rekli su iz Uprave.

Kako su objasnili, najveći broj objekata zatvoren je u Herceg Novom, zbog rada nedeljom i u dane državnih praznika...

"Međutim sveukupna situacija na terenu pokazuje da se odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se tiče neradne nedelje i rada za vrijeme državnih praznika nisu poštovale u periodu za nama, te apelujemo na sve privredne subjekte da se pridržavaju pozitivnih zakonskih propisa".

Turistički inspektori su tokom kontrole kupališta donijeli sedam rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, dok su u kontrolama ugositeljskih objekata donijeli jedno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti pečaćenjem, pišu Vijesti.

"Podsjećamo građane da će tokom vikenda dok traje pojačan inspekcijski nadzor biti organizovana dežurstva službenika Uprave za inspekcijske poslove i ovim putem ih pozivamo da prijave nepravilnosti pozivom na besplatni call centar 080/555-555 ili slanjem mail-a na mail adresu prijave@uip.gov.me", zaključili su iz UIP.