Ekonomija

580,4 HILJADA EURA KAZNI JE IZREČENO OD STRANE PORESKIH INSPEKTORA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

"Naplata novčanih kazni odnosi se na 61 poreskog obveznika koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana, umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima", navodi se u saopštenju.

Izvor: MONDO

Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.

Iz Poreske uprave (PU) je saopšteno da zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 197,62 hiljade su od čega je naplaćeno 162,02 hiljade eura ili 81,99 odsto.

"Naplata novčanih kazni odnosi se na 61 poreskog obveznika koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana, umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima", navodi se u saopštenju.

U izvještajnom periodu kod sedam poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Poreski inspektori sa posebnom pažnjom kontrolišu evidentiranje prometa i ostvarenih prihoda kod onih koji sezonski obavljaju djelatnost na "otvorenom" prostoru.

"Pojačane su kontrole zakupaca plaža usljed uočene pojave da obavljaju izdavanje plaža u podzakup trećim licima i ne prijavljuju prihod po tom osnovu, a podzakupci na tom prostoru obavljaju neregistrovanu djelatnost, kao što je izdavanje opreme i rekvizita za sportske i rekreativne djelatnosti", rekli su iz PU.

Poreski inspektori se analizom rizika posebno pripremaju za ciljane kontrole poreskih obveznika kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga.

"Za neevidentiranje prometa od prodaje robe ili pružanje usluga na propisan način, svi poreski obveznici biće sankioniosani za prekršaj u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i biće izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti do 90 dana u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji", navodi se u saopštenju.

Građani u velikoj mjeri mogu pomoći kreiranju pozitivnog ambijenta na tržištu Crne Gore i doprinijeti suzbijanju sive ekonomije prijavljivanjem nepravilnosti pozivom na broj telefona Kol centra 19707 i platforme Budi odgovoran,pišu Vijesti.