Ekonomija

PAVIĆEVIĆ: BRANIĆU INTERESE ŽPCG

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Pavićević je navela da je ŽPCG u jeku turističke sezone, u momentu kada kada bilježi rekordne prihode od prodaje karata, izložen negativnom medijskom pritisku koji se zasniva na neprovjerenim tvrdnjama nezadovoljnih i nekompetentnih zaposlenih.

Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Dok budem na ovom mjestu braniću interese Željezničkog prevoza (ŽPCG) i neću dozvoliti da nezadovoljni pojedinci kaljaju ugled kompanije vodeći se isključivo ličnim interesima i staju na put njenom napretku. Kao izvršni direktor od početka sam sa menadžmentom bila suočena sa velikim brojem opstrukcija a značajni rezultati su ostvareni uprkos tome, prenose Vijesti.

To je kazala izvršna direktorka ŽPCG Ilinka Pavićević.

Pavićević je navela da je ŽPCG u jeku turističke sezone, u momentu kada kada bilježi rekordne prihode od prodaje karata, izložen negativnom medijskom pritisku koji se zasniva na neprovjerenim tvrdnjama nezadovoljnih i nekompetentnih zaposlenih.

"Istakla bih podatak da je u periodu od 2016. godine do 2023. godine ostvaren najveći prihod od prodaje karata u međunarodnom prevozu upravo u 2023. godini, u vrijeme mog mandata.

Ono na šta sam posebno ponosna je činjenica da je kompanija od prodaje karata u 2023. godini prihodovala oko 600.000 eura više nego u 2022. godini, pri čemu je broj prevezenih putnika skoro na istom nivou. Postavlja se pitanje kako je ostvaren veći prihod? Radi se o promjeni organizacije rada u jedninicama za prevoz putnika (svojevrsnim rotacijama konduktera pratilaca kola) i pojačanom kontrolom rada blagajnika i vozopratnog osoblja. Upravo takav način rada je izazvao nezadovoljstvo pojedinaca koji su skoro 30 godina imali materijalnu korist baveći se poslovima iz zone sive ekonomije, a koji se svodi na nelegalni prevoz pošiljki, medikamenata, rezervnih auto djelova, građevinskog materijala, zabranjenih morskih školjki, domaćih životinja, migranata i slično, nakon čega je njihovo nezadovoljstvo prešlo u očaj, jer njihovi 'zaštitnici' koji su na vrlo moćnim pozicijama nisu u mogućnosti da ih i dalje štite", istakla je Pavićević, pišu Vijesti.

Istakla je da se od dolaska novog predsjednika Odbora direktora (Tripko Draganić), na njenoj smjeni radi već treći put, te da isti nije obavio nijedan razgovor sa njom niti se interesovao za problematiku kompanije, već je dolaske u ŽPCG koristio za razgovore sa gore pomenutim zaposlenima. Pavićević je dodala i da neki od „nezadovoljnih zaposlenih“ koji su dolazili na razgovore, pripadaju kategoriji izvršnog osoblja, konkretno kondukteri-pratioci kola koji su pratili vozove do Beograda, a trenutno su raspoređeni da prate lokalne vozove. Naglasila je da o svim detaljima i dodatnoj argumentaciji u svakom trenutku stoji na raspolaganju javnosti.

Nezadovoljstvo pravnice Kaline Adrović Vulić je počelo kako tvrdi, od nedobijanja varijabile na majsku zaradu koju je očekivala. Pavićević je navela da je nakon saznanja da varijablu neće dobiti, napadnuta verbalno u svom kabinetu pred svjedocima, nakon čega je otišla u Upravu policije i protiv Adrović Vulić pokrenula postupak za utvrđivanje disciplinke odgovornosti. Navela je da se opravdano nameće zaključak, da je jedini cilj javnog obraćanja Adrović Vulić lična promocija i ''osveta'', odnosno lični interes koji pokušava da kamuflira, navodnom zabrinutošću za rad ŽPCG, zaposlenih i sigurnosti putnika.

"Gospođa Adrović Vulić zaposlena je na radnom mjestu stručni saradnik za zastupanje u Službi za opšte i pravne poslove, pa samim tim, nije jasno na osnovu čega izražava zabrinutost za spas kompanije, neozbiljno komentarišući struku koja nije njena, pri čemu ni sama ne posjeduje adekvatne kvalifikacije za sopstveno radno mjesto. Naime, Odbor direktora u prethodnom sazivu joj je ukazao povjerenje i dao mogućnost da zastupa kompaniju iako nema položen pravosudni ispit, a po svemu sudeći uslov ne može ni da ispuni u predviđenom roku. Napominjem da i pored toga što obavlja poslove zastupnika, pokrenula tužbu protiv kompanije što je kontradiktorno. U prethodnom periodu i sa izvršnim direktorima prije mene imala je nesuglasice, u šta se javnost može lako uvjeriti internet pretragom njenih prethodnih medijskih istupa. Što se tiče mog navodnog sabotiranja rada novog Sekretara kompanije, želim da informišem javnost o kome se radi. Aktuelni v.d. sekretar firme je bivši rukovodilac Službe za pravne poslove koja je nakon smjene prije godinu dana otišla na bolovanje i vratila se po partijskoj liniji na mjesto sekretara kompanije i od tada jedini kontakt je imala sa predsjednikom Odbora direktora", navela je Pavićević, prenose Vijesti.

Tvrdi da su izneseni navodi direktni atak na nju te da je izvještaj o radu koji je pripremljen i dostavljen Odboru direktora, transparentan i dostupan svim zainteresovanima na uvid. Navela je i da sumnja da je vrijeme objavljivanja teksta diskutabilno i da se istim pokušava manipulisati radom i slikom Pavićević kao izvršne direktorice u javnosti, kao i izvršiti pritisak na Odbor direktora da donese odluku o njenom razrješenju. Pavićević je pitala i da li će Adrović Vulić odgovarati za nanošenje ekonomske štete preduzeću koje je preko 95 odsto u državnom vlasništvu, da li država može dopustiti da su neki pojedinci iznad nje te da je marketing zasnovan na spekulacijama, posebno loš u tjeku turističke sezone.

"Smatramo da koleginica, koja je pritom pravnica, i učestvovala je u izradi Pravilnika o odgovornosti zaposlenih, mora znati da neovlašćeno istupanje u javnosti, pogotovo sa neprovjerenim i netačnim informacijama može imati negativne ekonomske posljedice, posebno imajući u vidu da je ŽPCG preduzeće od opšteg interesa, pritom dovodeći i u pitanje bezbjednost i sigurnost željezničkog saboraćaja, što predstavlja veoma ozbiljnu optužbu i narušavanje povjerenja putnika u usluge željezničkog prevoza. Ponavljam, javnosti radi, da pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću stojim iza svih poslovnih rezultata postignutih u mom dosadašnjem mandatu", navela je Pavićević.