Ekonomija

NEMA UVOZA ULJA IZ SRBIJE! POTVRĐENO IZ UPRAVE CARINA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Kazali su i da nemaju ni zvanične ni nezvanične informacije zbog čega se to dešava.

Izvor: MONDO

U periodu od 26. juna do 4. jula 2024. godine nije zabilježen uvoz jestivog ulja od suncokreta iz Srbije, saopšteno je juče “Vijestima” iz Uprave carina.

Kazali su i da nemaju ni zvanične ni nezvanične informacije zbog čega se to dešava, pišu Vijesti.

“Vijesti” su prije tri dana objavile da je početkom prošle sedmice onemogućen uvoz ulja iz Srbije. Nekoliko crnogorskih trgovaca kazalo je tada da su od svojih dobavljača iz Srbije obaviješteni da im više ne mogu prodavati ulje jer je donijeta odluka o zabrani izvoza.

Takva odluka nije objavljena ni na sajtu Vlade Srbije niti u njenom “Službenom listu”, ali je zabrana uslijedila nakon izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su zbog globalne situacije “malo zaustavili” izvoz ulja.

Dan kasnije Vučić je kazao da takva odluka ne postoji, ali nije obrazložio zbog čega nije moguć uvoz ulja u Crnu Goru, čak i u slučajevima kada su te nabavke ranije bile dogovorene, pišu Vijesti.

“Ne postoji nikakva odluka i ne želim da komentarišem da li oni to preprodaju u Prištini, Tirani ili već kome. Za nas je slobodna trgovina nešto za šta se zalažemo i od suštinskog značaja i tu neće biti nikakvog problema”, rekao je Vučić.