Ekonomija

IMENOVAN NOVI ODBOR DIREKTORA PLANTAŽA

Autor Balša Janković Izvor MINA

Skupština akcionara Plantaža imenovala je novi sedmočlani Odbor direktora koji čine Nikola Tripković, Ivana Cvijović, Milan Drakić, Darko Rašović, Boris Boričić, Stevan i Nikola Perišić.

Izvor: YouTube Print Screen

Kako je saopšteno iz te kompanije Skupština je donijela i odluka o izboru i imenovanju revizora za ovu godinu, po kojoj je za revizora izrabran konzorcijum koji čine kotorski Cattaro Audit i podgorički SFA Montenegro.

Skupština akcionara Plantaža usvojila je i finansijski i izvještaj o poslovanju za prošlu godinu.

Akcionari su na redovnoj Skupštini, koja je održana u vinskom podrumu Šipčanik, usvojili i izvještaj revizora o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja za prošlu godinu.

"Akcionarima je prezentovan i novi staterški dokument Strategija razvoja kompanije do 2030. godine, koji ima za cilj sveobuhvatnu transformaciju kompanije, koja će obezbijediti njen dugoročan i održiv rast”, navodi se u saopštenju kompanije.

Strategija je izrađena u saradnji sa konsultantskim kućama Pricewaterhouse Coopers (PWC) i BlueRock iz Zagreba.

Kompanija je, kako je saopšteno, u prošloj godini ostvarila ukupne prihode od preko 32,6 miliona eura, što je 4,5 miliona više od prihoda ostvarenih u 2022, što predstavlja značajan rast od 16 odsto.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga u prethodnoj godini bilježe rast od 18 odsto.

"Na svim tržištima, ukupno posmatrano, prihodi ostvareni od prodaje flaširanih proizvoda veći su 15 odsto u odnosu na 2022. Najviše prihoda od prodaje flaširanih proizvoda u prošloj godini generisalo je tržište Crne Gore, dok je značajan rast ostvaren i na ostalim ino tržištima”, dodaje se u saopštenju.

Kako su precizirali, prihod od ugostiteljstva u prošloj godini bio je višestruko veći u odnosu na prethodne godine, postavši rekordan, što je doprinijelo 64 odsto boljem rezultatu u prošloj godini u odnosu na prethodnu.

Kompanija je, iz sopstvenih izvora, opredijelila 1,6 miliona eura za nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije, kao i podizanje novih i krčenje starih zasada, što je više nego duplo veći nivo investicija u odnosu na 2022.

“Ukupni rashodi u prošloj godini bili su na nivou od 35,6 miliona eura i šest odsto su veći u odnosu na 2022, kako je poslovnim planom i predviđeno, uzimajući u obzir makro i mikro ekonomske faktore. U strukturi troškova najveći rast bilježe troškovi nabavke repromaterijala i energije, koji su za preko 2,5 miliona EUR veći u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj iznos troškova je previđen i očekivan, s obzirom na rast nabavnih cijena flaša i zaštitnih sredstava”, dodaje se u saopštenju.

Troškovi bruto zarada u proploj godini su osam odsto veći u odnosu na 2022, prvenstveno kao rezultat dogovora rukovodstva kompanije sa Sindikatom, kako bi se postepeno vratili na obračune iz vremena prije uvođenja restriktivnih mjera štednje i na taj način amortizovali značajne inflatorne udare u prethodnom periodu, ali i rasta troškova prevoza i ishrane radnika tokom prošle godine.

U poređenju sa troškovima iz 2019. godine, oni su preko tri miliona EUR manji u prošloj godini.

"U prethodnoj godini evidentno je i značajno smanjenje obaveza prema dobavljačima u iznosu od milion EUR i kreditnim institucijama od dva miliona eura, što predstavlja značajan faktor koji pozitivno utiče na finansijsku stabilnost i operativnu efikasnost kompanije”, precizira se u saopštenju.

U kumulativnom, obaveze na 31. decembar prošle godine, uz izuzete odložene poreske obaveze, su manje za 2,7 miliona u odnosu na ukupne obaveze na isti dan 2022.

"U prethodnoj godini ostvaren je nagativan poslovni rezultat u iznosu od pet miliona eura, prije oporezivanja. Na ovakav rezultat značajno je uticalo, između ostalog, smanjenje vrijednosti zaliha od – 2,1 milion eura, uslovljene najviše manjom proizvodnjom iz prethodnih berbi uz veću realizaciju flaširanih proizvoda na tržištu, kao i povećanjem troškova materijala i energije za preko 2,5 miliona eura u odnosu na prethodnu godinu”, kazali su iz Plantaža.

Ako se uzme u obzir da je za 2021. godinu poslovni rezultat bio negativan u iznosu od 20 miliona eura, postignuti rezultati, kako su naveli, ukazuju na jasnu posvećenost i angažovanje uprave u postizanju finasijske stabilnosti i poboljšanja performansi poslovanja.

“Ostvareni rezultati, kao i brojne inicijative koje su preduzete u prethodnom periodu, doveli su do značajnih pozitivnih efekata po kompaniju i predstavljaju dobar osnov i temelj budućeg razvoja. Ove tvrdnje najbolje potkrepljuje i pokazatelj uspješnosti poslovanja gdje je, nakon četiri godine, zabilježen pozitivan EBITDA rezultat u iznosu od preko 800 hiljada EUR”, navodi se u saopštenju.

Možda ce vas zanimati