Ekonomija

SPAJIĆ: PRONAŠLI SMO REŠENJE ZA INSTITUT SIMO MILOŠEVIĆ

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Spajić je pojasnio da će Rakčević obezbijediti novac za deblokadu ralčuna u vidu beskamatne pozajmice, a Vlada kroz isplatu iz Fonda zdravstva.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Vlada će zajedno sa najvećim manjinskim akcionarom Instituta Igalo "Vila Oliva" riješiti problem deblokade računa Instituta od 7,3 miliona, tako što će po pola učestvovati u tom poslu.

To je saopšteno na zajedničkoj konferenciji za novinare premijera Milojka Spajića i vlasnika "Vila Oliva" Žarka Rakčevića.

Spajić je pojasnio da će Rakčević obezbijediti novac za deblokadu ralčuna u vidu beskamatne pozajmice, a Vlada kroz isplatu iz Fonda zdravstva.

Nakon deblokade, najavio je premijer, kreće plan sanacije, u okviru kojeg će biti i pregovori o mogućem otkupu akcija od malih akcionara.

"Po planu restrukturiranja, ako se u trećoj godini pokaže održivom, država će tek tada moći da pomogne Institut. Država je prerano prije šest godina usvojila zakon o ograničavanja državne pomoći. Nijedna zemlja to nije uradila prije ulaska u EU", kazao je Spajić.

Rakčević je kazao da ne želi da Institut ode u stečaj, jer je u blokadi skoro 200 dana.

"Davali smo pet ideja za spašavanje Instituta. Prodaja akcija nama je bila posljednja opcija. Imali smo ponude dva inostrana fonda, ali smo prvo željeli da ponudimo državi. Međutim, tu se pojavio problem u vezi propisa o državnoj pomoći", kazao je Rakčević.

On je rekao da Institut treba Crnoj Gori i da je ovo četvrta Vlada sa kojom razgovaraju.

"Bilo smo spremni da damo Institutu deset miliona eura bez kamatno, dok se ne usvoji plan rekonstrukcije. Stalo nam je da Institut živi i da bude centar zdravstvenog turizma. Našlo se rješenje da mi obezbedimo pola novca za deblokadu. Mi ćemo dati četiri ili pet miliona, koliko bude potrebno, a Vlada još toliko kroz avansno plaćanje iz Fonda zdravstva", kazao je Rakčević.

Spajić je kazao da su napravili mapu putu, a zamolio je dobavljače Instituta da imaju još malo strpljenja jer su na pragu rješenja ove agonije.

On očekuje da će problemi Instituta biti rešeni za par mjeseci, kada se završi plan restrukturiranja.

Rakčević je kazao da su oni spremni već naredne sedmice da daju pozajmicu, ali da zbog procedura potrebno 15-ak dana.

Spajić je naveo da je za deblokadu potrebno osam miliona, uz dodatak za isplatu zarada.

Zamolio je da niko više ne blokira račun Instituta dok se ne završi plan restrukturiranja.