Ekonomija

MOGUĆE RAZRJEŠENJE SITUACIJE U INSTITUTU: VLADA ŽELI AKCIJE BEZ NOVCA, RAKČEVIĆ NUDI POZAJMICU

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Direktna Vladina podrška Institutu komplikovana je zbog evropskih propisa o kontroli državne pomoći, o čemu odlučuje Agencija za zaštitu konkurencije.

Izvor: Vlada Crne Gore

Vlada je poslala ponudu najvećem malom akcionaru Instituta “Simo Milošević”, kompaniji “Vile Oliva”, u kojoj nude da otkupe njenih 27,4 odsto akcija u Institutu za 5,25 miliona eura, ali uz uslov da država odmah preuzme akcije dok bi ih isplatila kada i ako Agencija za zaštitu konkurencije odobri plan restrukturiranja koji još nije ni napisan, pišu Vijesti.

To je navedeno u informaciji koju je Vlada usvojila u srijedu i oko 19 časova poslala “Vili Oliva” uz zahtjev da odgovor na ponudu pošalju do juče u 15 časova.

Iz ove kompanije u vlasništvu porodice biznismena Žarka Rakčevića, prema informacijama “Vijesti”, odbili su ovu ponudu i ponovo kandidovali svoje predloge za rješenje krize, gdje je i predlog da ova firma Institutu obezbijedi pozajmicu kojom bi bio odblokiran račun.

Iz “Vila Oliva” juče su za danas prvo bili najavili svoju konferenciju za novinare, a zatim je dogovorena zajednička konferencija Rakčevića i premijera Milojka Spajića, što znači da i dalje postoji mogućnost za dogovor i da će danas biti saopšteno zajedničko međurješenje.

Direktna Vladina podrška Institutu komplikovana je zbog evropskih propisa o kontroli državne pomoći, o čemu odlučuje Agencija za zaštitu konkurencije.

Na jučerašnji dan računi kompanije iz Igala bili su 197 dana u neprekidnoj blokadi zbog duga koji sada iznosi 7,3 miliona eura, to znači da bilo koji povjerilac može zatažiti uvođenje stečaja.

U Informaciji koju je Vlada juče objavila nema konkretnih mjera za spasavanje Instituta nakon otkupa akcija.

“Ovaj otkup, izvršio bi se na način što bi država kontrolu nad akcijama stekla sada, a u cilju uspješnog usvajanja plana spasavanja i plana restrukturiranja, dok bi se plaćanje cjene akcija utvrđene u skladu sa zakonom, izvršilo onog momenta kada Agencija za zaštitu konkurencije odobri plan restrukturiranja. Ovim bi se udio države podigao na 2/3 učešća u društvu koje prate korpus prava shodno zakonu i Statutu. Navedena će se operacionalizovati kroz zaključivanje dva Sporazuma”, navedeno je u informaciji Vlade, prenose Vijesti.

U ovom dokumentu, koji se prema nazivu zove “Informacija o ponudi manjinskim akcionarima za zajedničko djelovanje radi usvajanja plana spasavanja Instituta”, traži se i da se mali akcionari unaprijed obavežu da će glasati za plan restrukturiranja, iako još nije objavljen.

U informaciji se navodi se da je u martu završena procjena vrijednosti Instituta, ali i da će ona samo informativno biti dostavljena članovima odbora direktora.

Vlada ovim unaprijed traži glas i akcije, a nema završen plan spasavanja Instituta i mjesecima kriju dokument o procjeni vrijednosti Instituta od malih akcionara.

U informaciji je navedeno da su imali sastanak sa predstavnicima “Vila Oliva”.

“Na sastanku je iznijeta ponuda za otkup akcija manjinskih akcionara u cilju povećanja učešća državnog kapitala u Institutu kako bi država mogla u potpunosti da preuzme odgovornost nad poslovanjem. Sporazumom akcionara o glasanju će se unaprijed odrediti kako će manjinski akcionar, koji budu taj sporazum prihvatili, glasati po osnovu svojih akcija, na koji način će se odrediti u odnosu na pitanja izglasavanja plana spasavanja i plana restrukturiranja Instituta igalo, a kako bi se nedvosmisleno obezbijedila podrška manjinskih akcionara u procesu spasavanja Instituta”, piše u informaciji.

Najavljuje se da će Vlada i “Vile Oliva”, ako ponuda bude prihvaćena, potpisati sporazum kojim će regulisati prava i obaveze iz otkupa akcija.

“Utvrdiće se obaveza kupovine udjela HTP ‘Vile Oliva”, u iznosu od 5,25 miliona eura (vrijednost u iznosu od 6,1 miliona eura, a sa kojom je izašao ovaj manjinski akcionar na berzu, korigova je za državu Crnu Goru na navedenu vrijednost od 5,25 miliona eura), dok će se navedena kupoprodajna vríjednost akcija isplatiti u roku od 3 dana od dana prihvatanja plana restruktuiranja, a najkasnije po isteku šest mjeseci od dana zaključivanja sporazuma, uz uslov da je manjinski akcionar u svemu ispoštovao sporazum o zajedničkom glasanju. Takođe, ovaj sporazum sadržaće ugovornu kaznu, ukoliko država Crna Gora ne ispuni svoju ugovornu obavezu, kojom će se obezbijediti manjinski akcionar”, navedeno je u Informaciji, prenose Vijesti.

U informaciji piše i da je na ovom sastanku predstavnika Vlade i “Vila Oliva” predstavljena platforma za spasavanje Instituta, kao i “koraci u izradi plana spasavanja i plana restrukturiranja, te neophodnost podrške manjinskih akcionara za usvajanje ova dva jako bitna plana koji treba da omoguće spasavanje Instituta Igalo”.

Dakle i šest mjeseci nakon blokade računa Instituta, Vlada nema urađene planove spasavanja i restrukturiranja Instituta već samo “korake za njihovu izradu”.

Kako je navedeno, predstavnici “Vila Oliva” su na sastanku saopštili da je prodaja akcija za njih posljednja opcija, ali da će u toj varijanti prvo državi ponuditi akcije i to po nižoj cijeni. Nakon što je Vlada ranije odbila njihove predloge, “Vile Olive” su svoj paket akcija ponudile na berzi za 6,1 milion eura, a sada ga ponovo nude Vladi za 5,25 miliona od čega se 250 hiljada odnosi na porez na kapitalnu dobit, pišu Vijesti.

“Takođe predstavnici “Vila Oliva” su podsjetili i na proceduru koja je bila pokrenuta od prethodnih Viada Crne Gore, a vezana je za mogućnost privatno-javnog partnerstva kako bi Institut bio profitabilan i mogao da funkcioniše kao preduzeće koje će ostvarivati dobit. Takođe, kao opciju predloženo je kreditiranje od strane IRF-a”, navedeno je u informaciji, bez komentara zbog čega su ovi predlozi manjinskog akcionara odbijeni.

Na kraju se konstatuje da ukoliko plan restrukturiranja ne bi dobio potvrdu Agencije za zaštitutu konkurencije, akclje bi bile vraćene malom akcionaru.