Ekonomija

PETSTO MILIONA ČEKA DOGOVOR KNEŽEVIĆA I SPAJIĆA

Izvor Vijesti

Pravni tim Atlas grupe je 23. aprila ove godine obavijestio javnost da bi arbitražni postupak, koji su Knežević, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited pokrenuli protiv Vlade Republike Crne Gore, trebalo zvanično da počne za mjesec dana.

Izvor: MONDO

Postupak pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu koji je pokrenuo Duško Knežević protiv države Crne Gore obavijen je zidom ćutanja. Svi akteri, od pravnih zastupnika Kneževića i Vlade, advokata Garija Borna i Tijeri Augsbergera, do kabineta Milojka Spajića i Ministarstva finansija, nisu želeli da govore o procesu koji bi mogao da košta Crnu Goru više od 500 miliona eura, prenose Vijesti.

Pravni tim Atlas grupe je 23. aprila ove godine obavijestio javnost da bi arbitražni postupak, koji su Knežević, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited pokrenuli protiv Vlade Republike Crne Gore, trebalo zvanično da počne za mjesec dana.

Do sada nema informacija, ni od zainteresovanih strana ni na zvaničnom portalu Stalnog arbitražnog suda u Hagu (Permanent Court of Arbitration - PCA), o početku postupka.

Pravni tim Atlas grupe navodi da je Crna Gora je bila u obavezi da “štiti strane investicije prema međunarodno preuzetim obavezama”, a ponašanje državnih organa, prema njihovim riječima, jasno je ukazivalo na ozbiljne propuste i protivpravno djelovanje prema Atlas grupi i njenim kompanijama”,

“Upućen je odštetni zahtjev od 500 miliona eura koliko je procijenjeno da su Atlas Capital Holding Limited, Meljine Complex Limited i predsjednik Atlas grupe pretrpjeli štetu, kao rezultat politički motivisane kampanje protiv Kneževićevih ulaganja u Crnoj Gori, što uključuje i dvije banke - Atlas banku i Invest banku Montenegro (IBM), i projekat izgradnje hotelskih kompleksa na obali mora”, saopštili su iz Pravnog tima Atlas grupe.

Budući da dvije strane nisu postigle dogovor oko izbora predsjednika Arbitražnog tribunala, navodi se u saopštenju, stalni Arbitražni sud u Hagu postavio je profesora Donalda McRae kao predsjednika po svom nahođenju, što je bio posljednji korak prije početka rasprave pred arbitražnim sudom, pišu Vijesti.

Atlas grupa je navela da “dvije strane ranije su izabrale svaka svog arbitra”.

Vlada Crne Gore se odlučila za pravnika i stručnjaka za arbitražno pravo Bernarda Sepulveda Amora iz Meksika, dok je izbor predsjednika Atlas grupe Kneževića i njegovih kompanija prof. dr Guido Santiago Tavil iz Argentine.

Pravni tim Atlas grupe i Knežević, ističe se dalje, poslao je još 1. decembra 2020. godine Zahtjev za arbitražu, čime je pokrenut arbitražni postupak protiv Vlade Republike Crne Gore, a radi naknade štete.

I pored najave, postupak Hagu još nije počeo, a Knežević se nakon ekstradicije iz Velike Britanije, od 30. aprila nalazi u Istražnom zatvoru u Spužu.

“Postupak ‘Knežević vs Montegro’ pokrenut je 1. decembra 2020. godine po UNCITRAL arbitraznim pravilima, a na osnovu BIT-a - bilateralnog sporazuma koji su zajednička država Srbija i Crna Gora potpisale sa Kiprom 2005. godine između Kipra i Crne Gore”, objašnjava Nina Janković, advokatica u međunarodnoj advokatskoj kancelariji Aceris Law LLC iz Ženeve, sa užom specijalizacijom iz međunarodne arbitraže, prenose Vijesti.

Vojin Biljić, advokat iz Beograda, takođe ekspert za oblast međunarodne arbitraže, kaže da je specifičnost arbitraže u tome što se postupak inicira obavještenjem, a tužba dolazi tek kasnije i tada počinje izbor arbitražnog vijeća.

“Tek nakon što se arbitražno vijeće konstituiše, podnosi se tužba u roku u kome veće to odredi”, dodaje Biljić i navodi da se u ovom konkretnom slučaju primjenjuju se tzv. UNCITRAL arbitažna pravila, po kojima tužilac može da odluči da se njegovo obavještenje o arbitraži smatra tužbom, ukoliko ima sve propisane elemente.

Biljić pojašnjava da se tužba dostavlja tuženom na odgovor, pri čemu i tuženi može da odluči da se njegov odgovor na obavještenje o arbitraži smatra odgovorom na tužbu.

Detalje koji bi mogli pojasniti u kojoj je fazi postupak moguće je saznati samo od pravnih zastupnika kako Kneževića, tako i države Crne Gore.