Ekonomija

EVO KO JE BIZNISMEN ČIJA JE KOMPANIJA ZAINTERESOVANA ZA ZAKUP NIKŠIĆKE ŽELJEZARE: Pritvaran, osuđivan, hapšen

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Nakon dva propala međunarodna javna poziva za zakup Čeličane i Kovačnice, pokrenut je pregovarački postupak, a ove sedmice odjeknula je vijest da je Odbor direkotra EPCG usvojio predlog ponude švajcarske kompanije 8B Capital, u formi Nacrta ugovora.

Izvor: Facebook/Željezara Nikšić

Ako eventualno do toga dođe, Željezarinim pogonima upravljaće kompanija na čelu sa Igorom Shamisom, Rusom sa izraelskim pasošem koji se, kako saznaje Televizija Vijesti, u privatizacijama nije baš proslavio u susjednoj Hrvatskoj, ali ni u njemu matičnoj Rusiji.

Naime, Shamis se sa dvojicom Hrvata tereti da je oštetio Tvornicu lakih metala u Šibeniku čiji je vlasnik postao 2015. godine, a zbog čega je 2020. po potjernici Hrvatske uhapšen u Francuskoj. Shamis je tada pritvoren, a hrvatsko tužilaštvo pokrenulo je istragu.

Da li je i kako završen sudski proces protiv njega, TV Vijesti nije uspjela da sazna, ali jeste da je ovom biznismenu i prije toga suđeno za pronevjeru novca.

Naime, 2015. kada je ovaj rusko-izraelsko-švajcarski biznismen trebalo da preuzme šibenički TLM, hrvatski mediji su objavili da ga je trgovački sud Republike Udmurtije u Rusiji, osudio da je kompaniju Bumaš oštetio za oko 16 i po miliona eura i odveo je u stečaj.

U namjeri da zakupi pogone Željezare, Shamis je crnogorskoj Elektroprivredi dostavio drugačiju dokumetaciju.

"U dokumentaciji koju je dostavio imao je najveći broj referenci u industriji kovanih čelika u odnosu na sve ostale ponuđače. Osim toga dostavio je dokaze da ima dugogodišnje ugovore sa kompanijama koje se bave snabdijevanjem čeličana, ferolegurama i sa kompanijama koje se bave trgovinom kovanim čelicima", navode iz EPCG, prenose Vijesti.

Dodaju i da je Shamisova kompanija uz garancije, dostavila detaljan plan ponovnog pokretanja proizvodnje u ulaganja u Čeličanu i Kovačnicu, kao i plan razvoja novih proizvodnih pogona.

Ponudu Shamisove kompanije ministar energetike Saša Mujović komentarisao je za portal RTNK.

"Želio bih neka dodatna pojašnjenja, a tiču se sticanja prava na imovinu Željezare. U slučaju da taj investitor u jednom trenutku napusti Željezaru da li bi EPCG bila u obavezi da isplati određena materijalna sredstva", kazao je Mujović.

Mujović priznaje da se država mnogo puta opekla po pitanju privatizacija, naročito kad je u pitanju Željezara, te da sa oprezom ulaze u ovaj posao. Tvrdi i da osim švajcarske kompanije 8B Capital imaju ponude i i turske kompanije Enek, kao i kompanije Duferko sa sjedištem u Luksemburgu. Odluka Vlade trebalo bi da bude poznata narednih dana, a čekaju je I zaposleni.

Do tada, ostaje da se nadamo da će crnogorska vlada bolje provjeriti mogućeg novog investitora, nego što su to uradile njihove kolege iz Rusije i Hrvatske. Ili će Shamisu samo vjerovati na riječ, kako pišu Vijesti.