Ekonomija

KOMPLETAN TENDER ZA PELET PONIŠTEN

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Predsjednik Opštine Dario Vraneš kazao je da je vrijeme namještenih tendera i sumnjivih poslova prošlost i da neće dozvoliti poslove na štetu opštinskog budžeta.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Opština Pljevlja poništila je tender za nabavku peleta, koji se građanima isporučuje po subvencioniranim cijenama, iako je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, nakon žalbe jednog od učesnika tendera preduzeća “Mikro-Mont” iz Bijelog Polja, poništila odluku o izboru najpovoljnije ponude i naložila lokalnoj upravi da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti.

“Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke peleta za grijanje poništava postupak javne nabavke u cjelosti. Svake godine, počev od 2015. u svrhu smanjenja zagađenosti životne sredine u gradu, koje je posebno izraženo u zimskom periodu zbog loženja uglja, Opština subvencionira ogrev na bazi drveta za građane koji imaju za to uslove. Vezano za konkretan slučaj, ponuda podnosioca žalbe koji je bio drugorangirani u postupku javnih nabavki skuplja je za 56.403 eura bez uračunatog PDV-a, odnosno za 68.247,63 eura sa uračunatim PDV-om, a to je cijena jednog trosobnog stana sa centralnim grijanjem u strogom centru Pljevalja, ili 346 tona peleta natovarenih na konvoj od 15 šlepera. Čuvajući ugled svoje Opštine, kao i svoje lično dostojanstvo, donosimo jedinu ispravnu odluku - poništava se otvoreni postupak javne nabavke peleta za grijanje, jer niko od nas nije spreman da časti bilo koga toliki novčani iznos, od čega polovinu plaćaju građani iz svog džepa, a druga polovina su budžetska sredstva, koja su takođe sredstva naših građana. A posebno što formalna greška u izjavi za ponuđače ne košta toliko, odnosno niko od toga ne trpi bilo kakvu štetu. U protivnom, brujali bi mediji o našem nepoštenju i korupciji i bili bi obilježeni od strane svojih sugrađana”, navodi se u obrazloženju odluke.

“Ovo nije prvi put da Opština poništava neki javni poziv zbog slične situacije. Nadam se da će se određeni pojedinci, državni službenici i mnogi drugi koji su skloni nezakonitim radnjama i protekcijama navići da je u Pljevljima prošlo vrijeme namještenih poslova za odabrane pojedince”, kazao je Vraneš, prenose Vijesti.

Istakao je da građani neće trpjeti i da će svi prijavljeni na vrijeme dobiti pelet.

“Znam da neki žele da iskoriste centre moći van Pljevalja kako bi dobili na nezakonit način poslove sa peletom i misle da nas mogu ucijeniti tako što će se predstaviti građanima da će ostati bez peleta. Ja vas uvjeravam da neće biti tako već da će najpovoljniji ponuđač biti izabran. Interes građana i Opštine Pljevlja je na prvom mjestu. Volio bih da se javni poziv nije morao poništiti, ali ni po koju cijenu nećemo pristati na ucjene kaže Vraneš.

Pojasnio je da je izabrani ponuđač bio najpovoljniji sa cijenom, a da je drugorangirani bio za 68.000 eura skuplji.

Opština je tender za prikupljanje ponuda za nabavku peleta raspisala 29. januara.

“Nakon završetka roka za prikupljanje ponuda i sprovedenog postupka za izbor najpovoljnijeg ponuđača, opština Pljevlja - Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode je odlukom od 14. 3. 2024.godine, kao najpovoljniju izabrao ponudu lokalnog preduzeća “Jasen”a, dok su ponude preduzeća “Mikro-Mont” Bijelo Polje, zatim zajednička ponuda preduzeća “Javor Internacional” Pljevlja i “Nikola” Berane, kao i preduzeća “Eurozox” ocijenjene kao ispravne i rangirane kao drugoplasirane, trećeplasirane i četvoroplasirane”, navodi se u obrazloženju odluke, pišu Vijesti.

“Jasen” je ponudio pelet po cijeni bez PDV-a u iznosu od 440.100 eura, a “Mikro-Mont” po cijeni bez PDV-a u ukupnom iznosu 496.503 eura. Ponuđene cijene treće i četvrtorangiranih su bile znatno skuplje i bez PDV-a iznosile su 536.679 eura i 580.165 eura.

Ponuđač peleta “Mikro-Mont” je Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki podnio žalbu protiv odluke Opštine zbog nepotpuno i nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede pravila postupka i pogrešne primjene materijalnog prava. Ističu da je ponuda “Jasena” neispravna, jer pelet koji je ponudio ne zadovoljava standard kvaliteta A1, već zadovoljava samo standard kvaliteta A2.

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je rješenjem od 9. maja usvojila žalbu preduzeća “Mikro-Mont” i poništila odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku peleta za građane Pljevalja po subvencioniranim cijenama. Opštini je naloženo da u roku od 15 dana ponovno vrednovanje i odlučivanje u otvorenom postupku javne nabavke peleta za grijanje.

“Komisija za zaštitu prava nalazi da je naručilac pobijanom odlukom nepotpuno i nepravilno utvrdio činjenično stanje od značaja za postojanje osnova za obavezno isključenje iz postupka javne nabavke ponuđača “Jasen” u pogledu načina sačinjavanja izjave ovog privrednog subjekta, zbog čega je pobijana odluka nezakonita, jer nije u skladu sa članom 143 stav 3 tačka 7 i 9 ZJN, te je kao takvu treba poništiti i predmet vratiti na ponovni postupak i odlučivanje, osnovom člana 192 stav 1 taćka 8 ZJN i člana 126 st.7 i 8 Zakona o upravnom postupku, kako bi naručilac otklonio nepravilnosti na koje mu je ukazano, a što je dužan da učini shodno članu 192 stav 3 Zakona o javnim nabavkama.

Radi unapređenja životne sredine i smanjenja zagađenja vazduha, Opština Pljevlja nabavku ekološki prihvatljivog energenta za pljevaljska domaćinstva realizuje od grejne sezone 2015/16, a programom se omogućava nabavka do dvije tone peleta kroz subvenciju od 50 odsto.

Koliko je ovaj program uspješan, tvrde u lokalnoj upravi, najbolje pokazuje podatak da je utrostručen rast broja individualnih ložišta na pelet, sa 280 u prvoj godini subvencija, porastao na preko na 1100.

Pored subvencija za nabavku ekološki prihvatljivog goriva, Opština je tokom prethodnih par godina opredijelila značajna sredstva za smanjenje potrebne energije za grijanje primjenom mjera energetske efikasnosti, pišu Vijesti.