Ekonomija

HTP "BUDVANSKA RIVIJERA" POČELA ISPLATU MILIONSKE PRESUDE!

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” uplatila je na račun Opštine Budva 31.308,46 eura i time počela isplatu milionske presude koju je lokalna uprava dobila na ime duga koji najveća državna hotelska kompanija ima na ime izuzimanja zemlje od prije šest decenija.

Izvor: MONDO/Anja Rašović

U dnevnom izvodu u koji su Vijesti imale uvid, Hotelska grupa je 9. maja uplatila prvu od 84 rate, što je dogovor ove dvije strane oko isplate dva i po miliona eura, a koji su postigli čelni ljudi Hotelske grupe i Opštine Budva. Dogovorom je izbjegnuto da Opština preko sudskog izvršitelja blokira račun “Budvanskoj rivijeri”.

“Ukupno potraživanje po osnovu pravosnažne i izvršne presude Osnovnog suda u Kotoru, a u vezi presude Višeg suda na ime glavnog duga u iznosu je od 1.367.360 eura, dok zakonska zatezna kamata za period od 15. avgusta 2012. do 1. aprila 2024. iznosi 1.262.550 shodno obračunu Centralne banke Crne Gore”, rečeno je “Vijestima” u Hotelskoj grupi.

Oni su pojasnili da je dogovoreno da se u narednih sedam godina mjesečno isplaćuju jednake rate u iznosu od 31.308,46 eura.

Upravo je sudska presuda Višeg suda uoči Nove godine, kojom je prihvaćena tužba Opštine Budva, umanjila profit HG “Budvanske rivijere”, pa je umjesto četiri i po miliona eura kompanija poslovnu godinu završila sa pozitivnim rezultatom od 1,9 miliona eura.

Spor koji je pokrenula Opština Budva vodi se od 2012. godine. Uoči Nove godine Viši sud donosi presudu kojom ukida presudu kotorskog Osnovnog suda, te usvaja tužbeni zahtjev Opštine.

Riječ je o zemljištu od oko 2.500 kvadrata koje je nacionalizovano 1959. godine od pokojne Stane Luketić, a na kome su u međuvremenu izgrađene tehničke pomoćne prostorije sa kotlarinicom - dvije nelegalne betonske građevine pored poslovnog centra, naspram grad-hotela Sveti Stefan.

Presudom se Hotelska grupa “Budvanska rivijera” obavezala da Opštini Budva na ime zemljišta isplati 1.367.360 eura, dok je obračunata zatezna kamata od 1.237.800 eura.

Opština Budva je porodici Luketić 2010. isplatila naknadu na ime izuzete parcele, a potom zatražila da joj novac nadomjesti HG “Budvanska rivijera” na koju se tada parcela vodila.

“Predmet spora je zahtjev Opštine Budva da im HG ‘Budvanska rivijera’ na ime naknade za ustupljeno gradsko-građevinsko zemljište isplati iznos od 1,3 miliona eura. Svoj zahjev zasniva na tvrdnji da je tokom šezdesetih godina prošlog vijeka sproveden postupak nacionalizacije neizgrađenog gradsko-građevinskog zemljišta od tadašnjih vlasnika. Kako naknada nije plaćena nasljednici pokojne Stane Luketić pokrenuli su postupak pred Osnovnim sudom u Kotoru, koji je okončan usvajanjem tužbenog zahtjeva, a kojim je Opština Budva obavezana da isplati naknadu za nacionalizovano zemljište”, piše u presudi Višeg suda.

Dodaje se da je tom presudom Opština Budva obavezana da ranijim vlasnicima nacionalizovanog gradsko-građevinskog zemljišta isplati ukupno 1.367.360 eura.

Na tu presudu se žalila lokalna uprava, izvršeno je vještačenje, da bi na kraju presudom Vrhovnog suda Crne Gore od 22. septembra 2009. Opština Budva izgubila spor, odnosno presuđeno je da je njena obaveza da predstavnicima porodice Luketić isplati 1,3 miliona eura, što je i učinjeno u godinama nakon pravosnažnosti presude, nerijetko i prinudnim putem.

A prije šest i po decenija nacionalizovanu zemlju Opština Budva je dala tadašnjem ugostiteljskom preduzeću “Sveti Stefan Miločer” iz koga je kasnije nastala HG “Budvanska rivijera”, a na koju je do 2019. zemlja bila uknjižena.

Ranije je Vijestima najavljeno da će sa druge strane Hotelska grupa “Budvanska rivijera” tužbom od kompanije u većinski državnom vlasništvu “Sveti Stefan hoteli”, koja gazduje ljetovalištem Sveti Stefan - Miločer, tražiti 2,5 miliona eura, koje će ona isplatiti lokalnoj upravi, pišu Vijesti.