Ekonomija

DUGUJEMO KINEZIMA ZA AUTO-PUT 663 MILIONA EURA

Autor Gordana Šćepanović Izvor Standard

U pitanju je kredit za finansiranje prioritetne dionice auto-puta Bar–Boljare, od Smokovca do Mateševa.

auto-put Bar-Boljare
Izvor: Vlada Crne Gore

Kineskoj Eksim banci do sada je plaćeno šest rata kredita u ukupnom iznosu od 289,88 miliona eura, od čega se na glavnicu odnosu 190,5 miliona dolara, a na otplatu rata kamate 99,4 miliona dolara, precizirali su za “Dan” iz Ministarstva finansija (MF).

Nakon plaćanja šeste rate za auto-put, Crna Gora kineskoj Eksim banci duguje još 663,55 miliona eura. Kredit je zaključen 2014. godine na iznos od 944 miliona dolara.

Otplata po osnovu glavnice kredita počela je 21. jula 2021. godine i vrši se polugodišnje.

,,Kredit sa Eksim Kina bankom zaključen je na iznos od 944 miliona dolara, od čega su iskorišćena sredstva u iznosu od 911,74 miliona dolara. Stanje duga na dan 25.1.2024. godine iznosi 721,28 miliona dolara, odnosno 663,55 miliona eura", saopštili su iz Ministarstva finansija, na čijem čelu je Novica Vuković.


Kreditni aranžman sa Eksim Kina bankom zaključen je 2014. godine, uz grejs period od šest godina i rokom otplate od 14 godina.

Nedavno je Ministarstvo finansija zaključilo hedžing aranžman sa četiri banke za kredit kod Eksim banke. Hedžing aranžman je zaključen do kraja otplate kredita, do 2035. godine, nakon hedžinga, Crna Gora kredit plaća u eurima po kamati od 0,98 odsto, dok je prije hedžinga kredit plaćala u dolarima po kamati od dva odsto. Ovo je drugi put da se uradi hedžing kredita i dosad je samo jedna od šest rata plaćena u dolarima.

”Crna Gora je, umjesto 37,24 miliona eura, zahvaljujući hedžing aranžmanu, izdvojila iznos od 33,69 miliona eura. Dakle, ukupna ušteda zahvaljujući hedžing aranžmanu za posljednju ratu kredita iznosila je 3,6 miliona eura”, naglasili su iz tog vladinog resora.

Nazive banaka sa kojim je sklopljen hedžing aranžman nijesu nam otkrili, već su samo rekli da se radi o četiri renomirane, kredibilne evropske i američke banke.