Ekonomija

VLADA ĆE PROMIJENITI KONCESIONI UGOVOR ZA AERODROME

Autor Gordana Šćepanović Izvor Vijesti

Kako kažu iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, konačna odluka biće donešena nakon svih konsultacija i analiza, naravno u interesu države

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Vlada radi na rješavanju spornih pitanja iz aktuelnog koncesionog procesa za Aerodrome Crne Gore.

Potvrđeno je to “Vijestima” iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) na čijem je čelu Filip Radulović (PES).

Angažovanje IFC-a kao konsultanta u procesu davanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u 30-godišnju koncesiju započetog za vrijeme mandata DPS Vlade premijera Duška Markovića, trajalo u periodu od februara 2018. do februara 2021. godine.

Izvor: Vlada Crne Gore

“Tokom tog perioda, IFC je identifikovao izazove koje je neophodno riješiti kako bi se zaštitili interesi Vlade Crne Gore i kako bi se predviđena modernizacija aerodromske infrastrukture odvijala u skladu sa industrijskim standardima i najboljom praksom. Taj dokument je dostavljen Vladi još 2020. godine”, saopšteno je juče “Vijestima” u MSP-u.

Upozoreno je i na neriješena imovinska pitanja u vezi sa skoro kompletnim nekretninama na kojima je sagrađen Aerodrom u Tivtu i na prostoru na koji bi se on trebalo širiti, jer bi bez toga koncesija mogla propasti. Konsultant je ukazao i da “zakoni Crne Gore ne prepoznaju tripartitne ugovore” zbog čega je IFC mišljenja da to može rezultirati sa nula finalnih ponuda, kako prenose iz Vijesti.

Pored ovih manjkavosti još uvijek aktuelnog koncesionog postupka na koje je ukazao IFC, analize su ukazale i na potencijalno nedovoljno dobro definisane ulove iz javnog poziva zainteresovanih ponuđa, zastarjelu analizu putničkih tokova, te posebno na nepostojanje tzv. minimuma tehničkih zahtjeva prema budućem koncesionaru, a na osnovu čega bi se njihove ponude za razvoj crnogorskih aerodroma uopšte mogle porediti.