Ekonomija

IVAN BULATOVIĆ - NOVI DIREKTOR EPCG, JEDAN OD NAJBOLJIH INŽENJERA KOJE CRNA GORA IMA!

Autor Balša Janković

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) za novog izvršnog direktora Elektroprivrede na mandatni period od četiri godine, većinom glasova, izabrao je Ivana Bulatovića.

Izvor: MONDO

Ivan Bulatović je završio u roku Elektro-tehnički fakultet u Podgorici, sa visokom prosječnom ocjenom.

Svoju poslovnu karijeru počinje 2004. godine u Elektroprivredi Crne Gore na jednom od najcjenjenijih i najstručnijih inženjerskih poslova, inženjer za relejnu zastitu. Postigavši rezultate u kratkom roku, ubrzo postaje Glavni inženjer za zaštitu u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu. U isto vrijeme stiče priznanja i međunarodni ugled objavljujući radove na temu elektroenergetike kako na domaćim tako i inostranim konferencijama.

Godine 2013., u vrijeme kada je na čelu Ministarstva bio Vladimir Kavarić postaje Izvršni direktor CGES-a. U svom četvorogodišnjem mandatu ostvaruje izuzetne, čak u to vrijeme rekordne rezultate, uprkos veoma složenom poslovnom ambijentu. Za vrijeme njegovog mandata postavljen je podmorski kabal između Crne Gore i Italije, jedan od najznačajnijih elektroenergetskih projekata od postanka Crne Gore do danas, koji Crnoj Gori tj. CGES-u i njegovim akcionarima, direktno i indirektno donosi prihod od preko 50 miliona eura godišnje.

Posebno važno je istaći da je za vrijeme njegovog mandata CGES obezbijedio bespovratna sredstva u iznosu od 25 miliona eura za rekonstrukciju postrojenja CGES-a u okviru izgradnje trans balkanskog koridora, čemu smo prije dva mjeseca svjedočili dolaskom Ursule Fon der Layen i njenom posjetom trafostanici PG2.

Kolika je međunarodna priznatost kvaliteta ovog inženjera govori i podatak da je bio na čelu Skupštine i član nadzornog odbora nakon osnivanja Centra za kordinaciju sigurnosti u Beogradu, a o čijem radu i uspješnom poslovanju i danas govore njegove kolege i saradnici.

Takođe, prepoznao je ideju stvaranja tržišta električne energije u Crnoj Gori, i dao značajan doprinos u formiranju Berze električne energije u Crnoj Gori koja danas uspješno posluje i ostvaruje značajne rezultate na polju trgovine električnom energijom.

Nakon 2017. godine kada mu ističe mandat, uprkos jako pozitivnim poslovnim rezultatima i rekordnim investicijama u CGES-u, u vrijeme dok je na čelu ministarstva bila Dragica Sekulić, ne biva reizabran na tu funkciju.

Nakon što nije bio reizabran za izvršnog direktora CGES-a i jedne godine, u kojoj je bio pomoćnik Izvršnog direktora CGES-a, 2019. godine, Ivan Bulatović se prijavljuje na međunarodni konkurs za Izvršnog direktora Kancelarije za kordinisane aukcije za jugo-istočnu Evropu, koja je u vlasništvu osam operatora prenosnih sistema, uključujući dva iz EU. Na tom konkursu, gdje su bili prijavljeni kandidati kako iz Crne Gore tako iz inostranstva, biva jednoglasno izglasan od strane devet članova Odbora direktora iz osam država.

Dolaskom Ivana Bulatovića na mjesto Izvršnog direktora SEECAO, ova kompanija se pozicionira kao kompanija za alokaciju kapaciteta za jugoistočnu Evropu, pored još samo jedne kompanije na nivou EU. Takođe broj granica na kojima se trguje kapacitetima preko kompanije SEECAO je porastao u prvim godinama njegovog mandata sa 4 na 10, a prihod sa 50 miliona eura na preko 200 miliona, uz zadovoljstvo preko dvije stotine trgovaca iz čitave Evrope.

Ovi i mnogi drugi uspjesi preporučili su ga da 2023. bude reizabran za Izvršnog direktora SEECAO na čijem čelu se i danas nalazi ostvarajući sa ovom kompanijom rezultate vrijedne međunarodnog respekta.

O međunarodnom priznanju inženjerskog kvaliteta ovog kandidata govori i činjenica da je 2022. godine izabran za člana Odbora direktora Terna Crna Gora, dio Terna grupe, gdje pored dva člana Odbora direktora iz Italije, utiče na vođenje kompanije kao nezavisni ekspert iz oblasti energetike.

Ivan Bulatovic je 2023. godine imenovan za Predsjednika Odbora udruženja energetike i rudarstva pri Privrednoj komori Crne Gore, koje broji preko 20 članova uključujići i sve najveće energetske kompanije EPCG, CEDIS, CGES, Rudnik uglja, KAP, i mnoge druge kompanije kako iz energetike i rudarstva tako i naftnih kompanija.

Za sve ovo vrijeme Ivan Bulatović aktivno učestvuje u radu svih udruženja struke i autor je velikog broja stručnih radova na temu elektroenergetike.

Bulatović nikad nije bio član i simpatizer ni jedne partije.