Ekonomija

KOGA TO PREDSJEDNIK ČUVA U EPCG?

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Bitka za Ustav ili EPCG

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Vladi premijera Milojka Spajića, koja je većinski vlasnik Elektroprivrede (EPCG), propao je u decembru prošle godine pokušaj da razriješi postojeći odbor direktora koji kontrolišu kadrovi opozicionih partija GP URA i Bošnjačke stranke (BS) i da imenuje svoje ljude u vrhu menadženta najprofitabilnijeg državnog preduzeća, koji bi potom izabrali nekog od kandidata na raspisanom konkursu za mjesto izvršnog direktora koje je ostalo upražnjeno jer je sa te pozicije Nikola Rovčanin (Demokrate) prešao u poslaničke klupe.

Nova izvršna vlast je, shodno Zakonu o privrednim društvima, iskoristila svoje pravo (1. decembar) da traži vanrednu sjednicu Skupštine Akcionara EPCG na kome bi se izabrao novi odbor direktora, ali predstavnici GP URA i BS-a su, kako “Viijesti” saznaju iz nezvaničnih izvora, na sjednici odbora direktora najprije odbili (5. decembar) predlog predsjednika odbora direktora Milutina Đukanovića da uvrste u dnevni red Vladin predlog, a potom je Đukanović, shodno zakonu, istu tačku kandidovao na novoj sjednici (15. decembar) kada se odlučuje da se zakaže skupština akcionara za 26. april. Nakon toga, poslanici koji čine skupštinsku većinu posegnuli su za izmjenama zakona o privrednim društvima kako bi skratila rok za održavanje ove sjednice.

Novi direktor do 8. februara
Izmjene tog zakona, nije potpisao predsjednik države Jakov Milatović čije je kabinet saopštio da je predlog neustavan jer se predviđa retroaktivno dejstvo, a nije utvrđen javni interes.

“Direktor direkcije za pravne poslove i sekretar EPCG su dali mišljenje odboru direktora 5. decembra, jer se u zahtjevu Vlade tražilo sazivanje skupštine u što kraćem roku. Oni su obavijestili članove Odbora direktora da je taj najkraći rok, 9. januar. Pošto je većina u odboru uradila suprotno zahtjevu vlasnika izmijenjen je zakon. Međutim, nepotpisivanjem ovog zakona opet se odlaže izbor novog menadžmenta u EPCG. Po skraćenim rokovima bio je plan da odbor direktora mora u roku od osam dana zakazati sjednicu skupštine koja bi se morala održati u roku od 21 dana što bi bilo najdalje do 8. februara”, ispričao je izvor “Vijesti” upućen u ovaj slučaj, dodajući da je nedopustivo da odbor direktora ne poštuje zakon i većinskog vlasnika.

On je objasnio da je zakonska obaveza Odbora direktora da najkasnije do 8. februara izabere novog izvršnog direktora na konkursu koji je zatvoren 25. decembra i da je “teško da će ga izabrati novi odbor direktora koji bi postavila Spajićeva Vlada”.

U odboru direktora su pored Đukanovića (NSD) i Ivan Šaranović (URA), Tahir Đonbaljaj (AA), Goran Šućur (URA), Martin Ćalasan (URA), Mijuško Bajagić (SNP) i Emir Strujić (BS).

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je saopštio juče da je za 19. januar zakazao vanrednu sjednicu na kojoj će se ponovo glasati o tri zakona koja Milatović nije potpisao, te da je parlamentarna većina obnovila dva predloga zakona, a i Vlada jedan. Vlada je to učinila na telefonskoj sjednici o čemu je obavijestila javnost. Druga dva zakona koja Milatović nije potpisao su izmjene Zakona o finansiranju loklane samouprave (Vladin predlog) i o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama (predlog poslanika)

“Poslanici će imati priliku da ponovo glasaju o vraćenim zakonima i tim činom će se jasno odrediti u odnosu na odluku koju je donio predsjednik Crne Gore. U konačnom, Crna Gora ima Ustavni sud koji radi u punom sastavu, a on je jedino nadležan da ocijeni da li je neki zakon u saglasnosti sa Ustavom ili ne”, poručio je Mandić.

Milatović mora potpisati zakone ako mu stignu opet sa istim rješenjima.