Ekonomija

VLADA UTVRDILA BUDŽET ZA 2024. GODINU, DRŽAVNOJ KASI FALI OKO 700 MILIONA EURA

Autor Milica Nikčević Izvor Vijesti

Ministar finansija Novica Vuković saopštio je da su izvorni prihodi budžeta za 2024. godinu planirani na 2,7 milijardi eura, dok su izdaci planirani na 3,48 milijardi eura.

Izvor: Gov.me/S.Matić

On je to kazao na konferenciji za medije na kojoj on i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić predstavljaju Predlog Zakona o budžetu za 2024. godinu, pišu Vijesti.

To znači da državnoj kasi fali oko 700 milona eura.

Vuković je rekao da se na prihodnoj strani očekuje 676 miliona od poreza i doprinosa na zarade, od dobiti pravnih lica 164 miliona, od PDV-a 1,19 milijardi, akcija 365 miliona, dok su ostali prihodi projektovani na 108 miliona.

"Za narednu godinu za glavnicu duga, planirano je 518 miliona eura, što je 180 miliona više u odnosu na ovu godinu. Za kamate dajemo 138 miliona", rekao je Vuković.

On je kazao da je deficit budžeta 235 miliona eura.

Spajić je rekao da je Vlada danas utvrdila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu koji je, prema njegovim riječima, odgovoran i održiv.

"Ovaj budžet je odraz odgovornosti prema onome što smo obećali građanima, a sa druge strane odraz fiskalne održivosti i makroekonomske stabilnosti. To je taj balans koji nas je krasio u prošlosti i nadam se u budućnosti", kazao je Spajić na konferenciji za novinare povodom predstavljanja budžeta za narednu godinu, prenose Vijesti. 

On je naveo da će se svi tekući rashodi pokrivati tekućim prihodima.

"To znači da ćemo imati suficit tekućeg budžeta. Nijedan dio tekućeg budžeta neće biti finansiran iz zaduženja. Zaduženje će se koristiti iskučivo ili radi kapitalnog budžeta ili radi vraćanja starih kredita", naveo je Spajić.