Ekonomija

OD DRŽAVLJANSTVA 12 MILIONA IZ 12 OPŠTINA SJEVERA CRNE GORE!

Autor Ivona Ulićević Izvor RTCG

Novac je namijenjen za infrastrukturne projekte, a Delić smatra da će biti potrebno da u narednih nekoliko godina se Vlada sa mnogo više pažnje usmjeri ka sjeveru i ka razvoju sjevera.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Po milion eura od ekonomskog državljanstva stigao je na račun 12 opština na sjeveru. Najveća među njima je Bijelo Polje, a novac je namijenjen za infrastrukturne projekte, piše RTCG.

“400.000 eura će biti utrošeno za asfaltiranje gradskih ulica u najužem gradskom jezgru gdje je frekvencija saobraćaja najveća. Takođe ćemo asfaltirati parking u krugu Opšte bolnice. Ovim projektom je predviđeno asfaltiranje u pet mjesnih zajednica. Završen je i tender i za izradu fasade na zgradi opštine”, kazao je Mensur Hajdarpašić iz Sekretarijata za investicije Opštine Bijelo Polje.

U Beranama je novac od ekonomskog državljanstva još na računu. Realizacija pripremljenih projekata krenuće od naredne godine, a dio sredstava planiraju potrošiti za izradu planske dokumentacije.

“Ili će biti u pitanju izrada određenih saobraćajnica, ili će biti u pitanju izrada neke kanalizacione vodovodne mreže, o tome ćemo naknadno donijeti odluku. Prilikom opredjeljivanja tog novca učinjena je jedna nepravda prema Beranama, jer uvažavajući potrebe svih drugih opština kojima su sredstva uplaćena, mislim da u ovom trenutku nijedna opština nije u toj mjeri spremna sa projektom tehničkom dokumentacijom u mjeri u kojoj je spremna opština Berane”, smatra Damjan Ćulafić iz Opštine Berane.

Mojkovac će od opredijeljenih sredstava dobiti novi trg.

“Projekat je ukupne vrijednosti skoro dva miliona eura, i ovaj milion će biti dovoljan da se uradi negdje pola projekta, a za ostatak novca mi ćemo tražiti novac od uprave za kapitalne projekte i nadam se da ćemo početkom naredne godine, kada vremenski uslovi dozvole, krenuti u realizaciju”, kaže predsjednik Opštine Vesko Delić.

I u ostalim opštinama novac će se trošiti za putnu, vodovodnu infrastrukturu i uređenje javnih površina. Žabljak će do kraja godine završiti pet projekata. U Kolašinu je u toku rekonstrukcija jedne od glavnih gradskih saobraćajnica. U Plužinama će se graditi nova zgrada, a Plav, Rožaje i Petnjica imaju više projekata spremnih za realizaciju, dok su u Gusinju u pripremi.

Jedino iz Pljevalja i Andrijevice RTCG nije dobio odgovor kako troše opredijeljeni milion. Iako je novac dobrodošao, u svim gradovima su saglasni da ta sredstva nijesu dovoljna.

“Milion eura nije dovoljan za sve infrastrukturne probleme i projekte koje mi imamo u planu i koji su trenutno aktuelni, nego će dio biti plaćen iz sredstava budžeta opštine Bijelo Polje”, kaže Hajdarpašić.

“U opštini Berane u ovom trenutku imate 68 projekata infrastrukture. Sredstva koja je vlada opredijelila naravno da nisu dostatna sredstva za realizaciju svih tih projekata. S obzirom na te neke pretpostavljene vrijednosti, ona nisu dostatna možda ni za realizaciju jednog cijelog kvalitetnog kapitalnog projekta, ali svakako da su vrlo značajna sredstva”, kazao je Ćulafić.