Ekonomija

CBCG: SVAKI TREĆI PUNOLJETNI GRAĐANIN CRNE GORE U KREDITIMA!

Autor Balša Janković Izvor RTCG

Trećina punoljetnih građana Crne Gore je u kreditima i njihov ukupni dug prema bankama je gotovo dvije milijarde eura. Najčešće se, kažu u Centralnoj banci Crne Gore, traže nenamjenski stambeni krediti, a oko osam odsto čine refinansirajući.

Izvor: Unsplash

„Aktivan dug po osnovu kredita, kreditnih kartica, lizinga ima 172 00.4. 421 fizičko lice, bez preduzetnika gdje ukupan bruto dug iznosi 1,781 milijardi eura“, kazao je za Novu M Jovan Marković iz CBCG, prenosi RTCG.

Iz CBCG navode da prosječno zaduženje iznosi oko 3.750 eura.

Oko 97 odsto zaduženja građana Crne Gore su klasični krediti do oko tri odsto predstavljaju dozvoljeni minusi i lizing kreditne kartice.

„Najveći nivo zaduženja, odnosno oko 44 odsto se odnosi na gotovinske nenamjenske kredite, dok se oko 33 odsto zaduženja odnosi na kredite za kupovinu stanova i adaptaciji. Oko osam odsto zaduženja se odnosi na kredite za refinansiranje“, istakao je Marković, piše RTCG.

I pored teške finansijske situacije crnogorski građani su ažurni u vraćanju kredita, ističu u CBCG, pa procenat nekvalitetnih, odnosno kredita koji su problematični iznosi svega 3,49 odsto.

Udio kredita koji kasnije preko 30 dana iznosi svega 1,34 odsto, Dok je udio kredita koji kasnije preko 90 dana još povoljniji iznosi 1,01 odsto“, naglasio je Marković.

Takozvani sistemski koeficijent iznosi pet odsto što znači da su banke sposobne da podnesu gubitke zbog kredita koji kasne sa otplatom, prenosi RTCG.

Anketa

Crnogorski građani kažu da se ne može bez kredita.

„Nikako se bez kredite ne može. Ja sam penzioner koji ima penziju 300 eura, i rata kredit mi je 85 eura. Uzeo sam ga da bi preživio“, rekao je penzioner iz Podgorice.

Jedan od Podgoričana koje je anketrala ekioa TV Nova M je naglasio da nikad nije uzeo kredit, osim stambenog na 30 godina.

„Ne znam je li bolje da se kreditno zaduži ili da plaća kiriju. I jedna i druga varijanta su vrlo vrlo nepovoljne“, smatra jedna Podgoričanka.

„Generalno, uzeti kredit to je osuditi sebe na određeni način života za kraći ili duži period bolja“, mišljenje je jedne od anketiranih Podgoričanki.

„Bolja opcija je da se štedi jer su danas kreditu mnogo nepovoljniji“, mišljenje je jednog od stanovnika Podgorice.

Njegova sugrađanka se pita: “A od čega da se uštedi?”