Ekonomija

ŠTA SE DEŠAVA SA NJEMAČKOM? Stopa nezaposlenosti rekordna u posljednjih godinu dana, sve manje oglasa za posao

Broj nezaposlenih u Nemačkoj rekordno je porastao u poslednjih više od godinu dana, nakon što je zapošljavanje opalo u oktobru, što ukazuje na znakove pucanja na evropskom tržištu rada.

Izvor: (MONDO - Goran Sivački)

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj porasla je sa 5,7 odsto u septembru na 5,8 odsto prošlog mjeseca - što je najviši nivo nezaposlenosti u nekada najjačoj ekonomiji Evropske unije od juna 2021. godine, piše Fajnenšl Tajms.

"Stopa otpuštanja u Njemačkoj počela je da se povećava malo, ali sa najnižeg nivoa koji smo ikada vidjeli. Počinjemo da vidimo efekte rasta cijena energenata prošle godine", rekao je Enzo Veber, šef istraživanja na Institutu za istraživanje tržišta rada u Nirnbergu.

Nekoliko njemačkih kompanija je u posljednjih nedelja iznijelo je planove za smanjenje radnih mjesta, uključujući najveću njemačku banku Dojče Bank i proizvođače hemikalija BASF i Lanxess.

Veber je rekao da je barometar nezaposlenosti u Evropi pao na najniži nivo od sredine 2020. godine, kada su blokade tokom pandemije koronavirusa dovele ekonomiju do zastoja.

Luj de Gundos, potpredsednik Evropske centralne banke, rekao je da postoje znaci da se tržište rada bori da ostane "svijetla tačka" ekonomije evrozone.

"Stvara se manje novih radnih mjesta, uključujući usluge, što sugeriše da se usporavanje ekonomije postepeno odražava na zaposlenost", rekao je u obraćanju u Madridu ove nedelje.

Njemačka savezna agencija za zapošljavanje izvjestila je o sezonski prilagođenom povećanju broja nezaposlenih od 30.000 u odnosu na prethodni mjesec, čime je ukupan broj nezaposlenih u nekada najjačoj evropskoj ekonomiji dostigao 2,61 milion, što je povećanje od 165.000 u odnosu na prethodnu godinu.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj porasla je sa 5 odsto u martu 2022. godine, nedugo nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Agencija je navela da je dolazak više od jednog miliona ukrajinskih izbjeglica u Njemačku dodao 0,4 procentna poena njenoj stopi nezaposlenosti.

Habek: Rješenje su strani radnici?

Mnoge njemačke kompanije i dalje pate od nedostatka radne snage, što je prijavljeno od strane 43 odsto kompanija anketiranih od strane Ifo instituta u Minhenu u julu. Ministar ekonomije Robert Habek je prošlog mjeseca "optužio" osetnu nestašicu radne snage za očekivani pad njemačke ekonomije od 0,4 odsto ove godine, dok je tražio povećanje kvalifikovanih stranih radnika kako bi ojačao radnu snagu.

Međutim, agencija je saopštila da je broj radnih mjesta koje oglašavaju kompanije opao na 749.000 u oktobru, što je smanjenje od 12.000 u odnosu na prethodni mjesec i 98.000 u odnosu na prethodnu godinu.

"Ne možete zauvek da se opirete gravitaciji i sada imate ono što izgleda kao recesija u Njemačkoj", rekao je Ludovic Subran, glavni ekonomista njemačkog osiguravača Alianz.

Iako se očekuje da će stopa nezaposlenosti u evrozoni ostati na rekordno niskom nivou od 6,4 odsto kada se objave podaci za oktobar, Subran je predvideo da će se i njemačka nezaposlenost, kao i nezaposlenost u čitavoj evrozoni povećati za pola procentnog poena naredne godine kako ključni sektori budu nastavili da otpuštaju radnike.

"Građevinski sektor se smanjuje a to je veoma radno intenzivna industrija", rekao je.

Smanjenje njemačke ekonomije

Njemačka ekonomija se smanjila za 0,1 odsto u periodu od tri mjeseca zaključno sa septembrom u odnosu na prethodni kvartal, prema podacima objavljenim ove sedmice, potvrđujući svoj status jedne od najslabijih velikih svjetskih ekonomija trenutno, uprkos ranijem statusu.

Povećanje kamatnih stopa pogodilo je građevinski sektor, uzrokujući oštar pad izgradnje stanova. Građevinska aktivnost pala je za 2 odsto u Njemačkoj i 1,3 odsto u evrozoni u periodu od tri mjeseca zaključno sa septembrom u odnosu na prethodni kvartal.

Andrea Nahles, šefica njmačke agencije za zapošljavanje, rekla je da dugo razdoblje stagnacije Njemačke koje datira od prošle zime "ne može proći bez vidljivih posljedica na tržištu rada".

Ipak,dodala je, s obzirom na ekonomske podatke, "relativno dobro se drži".