Ekonomija

EPCG ŽELJEZARA NIKŠIĆ U BLOKADI ZBOG 110.000 EURA?

Autor Mirela Ljumić Izvor CdM

U Željezari je trenutno zaposleno 288 radnika, a nedavno su, svi koji su bili angažovani na ugovor o djelu, dobili otkaz.

Izvor: Mondo/Ana Božović

“Vraćamo fabrike radnicima. Željezara će ponovo raditi. Danas otvaramo fabriku za oko 200 radnika. Neizmjerno sam ponosan što smo “skinuli lance sa kapije Željezare”. Ovako je govorio bivši premijer Dritan Abazović 23. februara. Nekoliko mjeseci kasnije na spisku blokiranih preduzeća Centrakne banke Crne Gore CBCG se našla EPCG Željezara Nikšić zbog duga od 110.000 eura.

Tako se put u osam mjeseci ove kompanije i silne najave razvoja posla pretvorio u put od bakljade do blokade.

Elektroprivreda (EPCG) je od turske firme Tosčelik pred kraj 2022. otkupila imovinu Željezare za 20 miliona eura, koje su im isplatili u dvije rate.

Radnici EPCG Željezara Nikšić 16. oktobra su se okupili ispred upravne zgrade matične kompanije, Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) zbog, kako su tada kazali, teške situacije u Željezari, piše CdM.

Odbor direktora EPCG Željezara Nikšić smijenio je 17. oktobra, izvršnog direktora te firme Đorđija Manojlovića, a za v.d. izvršnog direktora izabrana je pravnica Radojka Jeretin koja inače radi u Željezari, saopštio je nakon sjednice predsjednik željezarinog Borda Maksim Vućinić.

“Jednoglasna odluka Odbora direktora je da se smijeni Manojlović zbog nesprovođenja biznis plana”, rekao je tada Vučinić.

Prema aktuelnim najavama, Željezara Nikšić bi trebalo da dobije novi biznis plan. Predsjednik Sindikata te kompanije Ivan Vujović, kazao je nedavno za Gradsku RTV da novim dokumentom neće biti obuhvaćena kovačnica, ali postoji plan da se taj pogon izda ukoliko bude interesovanja domaćih ili stranih investitora.

U Željezari je trenutno zaposleno 288 radnika, a nedavno su, svi koji su bili angažovani na ugovor o djelu, dobili otkaz, prenosi CdM.

“Ti ljudi su svojim radom i zalaganjem zaslužili angažman u Željezari. Međutim, neko je veći odlučio. U ovom momentu Željezara nije bila u stanju da servisira potrebe za 400 radnika”, kazao je tada Vujović.