Ekonomija

EU PLANIRA POMOĆ OD ŠEST MILIJARDI EVRA ZA ZAPADNI BALKAN: "Region mora da se uskladi sa standardima evropskog bloka"

Autori Euractiv.rs Balša Janković

Ursula fon der Lajen je rekla da region mora da iskoristi ovu priliku za proširenje EU i da radi kako bi uskladio svoje standarde sa standardima evropskog bloka

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropska unija planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi evra, najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je u Skoplju rekla da "Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina moraju da iskoriste ovu priliku za proširenje EU" i da rade kako bi uskladile svoje standarde sa standardima evropskog bloka. Istakla je i da je ogroman korak otvaranje zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu, koje ima potencijal da poveća BDP za 10 odsto.

"Potrebne su nam reforme za poslovnu zajednicu, efikasnu javnu upravu, a ključno je nastaviti reforme u pravosuđu i borba protiv korupcije", rekla je Fon der Lajen.

Ona će potom u utorak boraviti u Podgorici, gde će razgovarati sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i još je nepoznato da li će se sresti sa Dritanom Abazovićem ili Milojkom Spajićem. Tokom posjete Beogradu, gde bi trebalo da doputuje u utorak popodne, Fon der Lajen će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

U srijedu će u Sarajevu razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH i predsjednicom Saveta ministara Borjanom Krišto.