Ekonomija

U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI 68 ZAKONA ZAVISI OD NOVOG SAZIVA PARLAMENTA

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Da je važno da poslanici što prije počnu da rade svoj posao govori i podatak da je u skuštinskoj proceduri 68 zakona koji zavise od novog saziva parlamenta.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Da je važno da poslanici što prije počnu da rade svoj posao govori i podatak da je u skuštinskoj proceduri 68 zakona koji zavise od novog saziva parlamenta. Među njima su izmjene zakona o Alimentacionom fondu jer samohrani roditelji već četvrti mjesec ne primaju isplate. Iz nevladinog sektora očekuju od poslanika da što prije sjednu u klupe i donesu ne samo ove već i zakon o Skupštini i Vladi kako građani ne bi više ispaštali u sličnim situacijama, piše RTCG.

Nevenka Dabović iz Bara jedan je od više desetina samohranih roditelja koji već četvrti mjesec ne dobijaju novac iz Alimentacionog fonda. Isplate su obustavljene krajem marta jer je bilo neophodno da se usvoje izmjene zakona o privremenom izdržavanju djece.

Zakon je usvojen na sjednici Skupštine koja je već bila raspuštena pa tadašnji predsjednik države Milo Đukanović nije, kako je tada objasnio, imao ustavna ovlašćenja da potpiše Ukaz kojim bi taj propis stupio na snagu.

To kasnije nije učinio ni njegov nasljednik Jakov Milatović uz obrazloženje da su prošli ustavni rokovi za potpisivanje zakona. Za sve to vrijeme samohrani roditelji poput Nevenke prepušteni su sami sebi.

"Svi samohrani roditelji prinuđeni su da rade dva posla kako bi svoju djecu izveli na pravi put. Približava se školska godina, sve pada na jednog roditelja, imamo osjećaj da nema razumijevanja od strane Vlade za ovu kategoriju stanovništva", kazala je samohrana majka Nevenka Dabović.

No zakon koji bi omogućio da Alimentacioni fond funkcioniše nije jedini u skupštinskim fiokama. Na usvajanje čeka još 67 prijedloga zakona a time i dio radnika iz metalsko-rudarskog sektora lakše penzionisanje, ali i civilne žrtve NATO bombardovanja iz 1999. obeštećenje države. A od verifikacije Berlinskih sporazuma zavisiće brža putovanja, studiranja i zapošljavanja građana u državama regiona. Sve to, kako kažu u NVO sektoru, pokazuje da oni koji bi trebalo ne rade u interesu građana, prenosi portal RTCG.